Vesti -

Grci MMF-u: Jedva preživljavamo, pustite nas

Grčka ne može dodatno da smanji penzije kao što to MMF traži, kaže ministarka rada Efi Ahcioglu

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Ona se oglasila uoči sastanka ministara finansija zone evra u ponedeljak i njihove procene ostvarenog napretka Atine u ispunjenju uslova iz međunarodnog paketa pomoći.

"Ne možemo prihvatiti insistiranje MMF-a na dodatnom smanjenju penzija", navodi se u pismu ministarke Ahcioglu, koje je preneo britanski list "Fajnenšel tajms".

Ona je odbacila tvrdnje MMF-a da je starosna granica za penzionisanje u Grčkoj preniska i da su penzije previsoke, navodeći da su statistički podaci kreditora, prema kojima na penzije otpada 11 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u odnosu na prosek u zoni evra od 2,25 odsto, zapravo sirovi i varljivi, prenosi agencija Rojters.

"Insistiranje na dodatnom rezanju penzija, dok grčki penzioneri istovremeno jedva imaju dovoljno da prežive, definitivno ne predstavlja put za rešavanje problema nezadovoljstva javnosti", smatra ministarka.

Krizom zahvaćena Grčka je 11 puta smanjivala penzije od 2010. godine, kada je sa EU i MMF potpisala prvi paket o dobijanju pomoći. Većina grčkih domaćinstava zavisi od 2,7 miliona penzionera kako bi sastavili kraj sa krajem, prema rezultatima ispitivanja javnog mnjenja.

Zvaničnici zone evra su prošle nedelje saopštili da će kreditori zatražiti od Atine da usvoji nove mere za proširenje poreske osnovice i rezanje penzija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.