Vesti -

Trampov posao nije veliki, a nije ni carstvo

Donald Tramp je iznenadio javnost kada je na svom Tviter profilu objavio da se povlači iz biznisa kako bi nesmetano mogao da obavlja posao predsednika.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

Rekao je da posao ostavlja deci, da sprema i dokumenta koja bi sprečila bilo kakav sukob interesa i da će za nekoliko dana saopštiti detalje.

Blumberg piše da ovo uopšte ne bi trebalo da bude teško. Tramp može da imenuje treće nezavisno lice koje će nadgledati njegov poslovni portfolio, ili organizaciju, ili da jednostavno proda svoje kompanije.

Pristalice novoizabranog predsednika SAD tvrde da je njegov biznis suviše kompleksan da bi mogao njime da upravlja neko drugi. Novinari su prenosili da je reč o “Trampovoj imperiji nekretnina”, ali Blumberg navodi da je u stvarnosti drugačije.

Kako navodi analitičar lista, Trampov biznis nije ni veliki, a nije ni carstvo. Ograđuje se da je svakako unosan i da je obezbedio generacije, ali da nije toliko globalni konglomerat i vredan kao što je na primer Epl, Dženeral elektrik ili Bafetov Berkšir hatavej. Blumberg podseća i da je dobio tužbu od Trampa svojevremeno kada je objavio upravo ovakve detalje. U Trampovoj tužbi je pisalo da mu je narušen ugled i da su iznete lažne informacije o njegovom poslovanju, ali da je list u tom sporu pobedio.

Tramp je imao niz korporativnih bankrota, a danas ima tri sektora biznisa: licencu nekretnina, proizvodnju odeće, nekoliko golf terena i odmarališta i verovatno nekoliko nekretnina u zemlji, kao i nešto imanja, piše list.

Pored tri golf terena koje poseduje u Škotskoj i Irskoj, u inostranstvu Tramp razvija posao na osnovu licence Tramp.

Njegovo ime nosi jedna poslovna zgrada na Volstritu, dva hotela u Čikagu i Vašingtonu i odmaralište na Palm plaži. Ima udele u dve zgrade u Kaliforniji i Njujorku, a partner je i jednog lanca hotela u Las Vegasu.

Blumberg piše da kada se se sabere, u osnovi, on ima samo posao s butikom koji je u potpunom vlasništvu porodice.

Ostaje da se vidi kako će Tramp organizovati vođenje svog biznisa. On je nekoliko puta isticao da nije želeo da postane predsednik kako bi se obogatio, u to ime odrekao se i predsedničke plate, rekavši da je dovoljno bogat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.