Vesti -

Rusi: Turci sve dozvolili, niču 2 linije gasovoda

Moskva -- Zvanična Ankara je potvrdila da će sve dozvole koje su ranije dodeljene za projekat izgradnje gasovoda Južni tok važiti i za Turski tok.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je izjavio predsednik Upravnog komiteta Gasproma, Aleksej Miler na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Naše kolege iz Turske su odobrile sve dozvole i dokumente izrađene za sekcije unutar Turske ekonomske zone za Južni tok. Turska strana je potvrdila i da sve te dozvole takođe važe za Turski tok", rekao je Miler, a prenosi ruska agencija Tas s.

Rusija će, prema njegovim rečima, izgraditi dve linije gasovoda ispod Crnog mora do Turske, ukupnog kapaciteta 31,5 milijardi kubnih metara gasa.

"Prema rokovima, obe linije će biti spremne do kraja 2019. godine", dodao je MIer.

On je, takođe, naveo da je spremna ruska infrastruktura za transport gasa do podmorske linije gasovoda.

Sporazum o izgradnji gasovoda Turski tok je postignut u decembru 2014. godine, nakon što se, zbog izostanka saglasnosti Bugarske, izjalovio projekat izgradnje gasovoda Južni tok.

Nakon što su turske vojne snage oborile ruski vojni avion na sirijskoj granici u novembru prošle godine, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je saopštio da su pregovori o izgradnji gasovoda Turski tok obustavljeni.

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan dogovorili su se o obnavljanju projekta Turski tok početkom avgusta ove godine na sastanku u Sankt Peterburgu, koji je usledio posle Erdoganovog izvinjenja ruskom predsedniku zbog obaranja ruskog aviona i pogibije pilota, a 10. oktobra su ministri energetike Rusije i Turske potpisali u Istanbulu ugovor o izgradnji gasovoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.