Vesti -

Krah pregovora EU i Kanade: "Razočarani smo"

Kanadska ministarka za međunarodnu trgovinu Kristija Frilend izjavila je da EU nije spremna da potpiše trgovinski sporazum sa Kanadom (CETA).

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

Ona je napustila pregovore u Briselu.

"Čini mi se da EU nije spremna da potpiše međunarodni sporazum, čak ni sa državom koja deli evropske vrednosti kao što je to Kanada", rekla je Frilendova posle napuštanja pregovora s predstavnicima belgijskog regiona Valonija.

Ona je kazala da su u Kanadi "razočarani", ali da potpisivanje sporazuma trenutno nije moguće.

Nije poznato da li će zvaničnici EU u narednom periodu pokušavati da reše spor s Valonijom.

Brisel pokušava da ubedi frankofoni belgijski region da podrži takozvani CETA dogovor, za čije potpisivanje je potrebna saglasnost svih članica EU. Belgija može da podrži dogovor samo ako ga jednoglasno podrže svi regioni u toj zemlji.

Svečano potpisivanje sporazuma zakazano je za 27. oktobar, kada je predviđeno da kanadski premijer Džastin Trudo prisustvuje samitu EU-Kanada. Ukoliko se pregovori ne okončaju, potpisivanje sporazuma će najverovatnije biti otkazano.

Zvaničnici Valonije traže jače garancije kako bi zaštitili svoje poljoprivrednike, životnu sredinu i standard potrošača. Oni se boje da bi potpisivanje sporazuma s Kanadom, a kasnije i sa SAD dovelo velike multinacionalne kompanije u Evropu, koje bi mogle da unište mala valonska preduzeća i njihov način života.

Junker se nadao sporazumu

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izrazio je ranije danas nadu da bi u narednim danima mogao biti postignut sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Kanade.

"Nadam se da će u narednih nekoliko dana doći do postizanja sporazuma. Ako kažem da se nadam sporazumu u narednih nekoliko dana, to uključuje i danas", izjavio je Junker na konferenciji za novinare u Briselu

On je negirao da je samit Evropske unije, koji se završava danas, krajnji rok za postizanje sporazuma.

Junker je upozorio i da će ako EU ne uspe da postigne dogovor s Kanadom, to verovatno upropastiti trgovinske pregovore s ostatkom sveta, uključujući tekuće pregovore sa SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.