Vesti -

Cena mesa teško da će se vratiti na staro

Beograd -- U naredne tri do četiri nedelje situacija na tržištu svinjskog mesa bi mogla da se reguliše, smatra sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS Nenad Budimović.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Međutim pitanje je i teško je proceniti kaže on, da li bi i cene u trgovinama mogle da se vrate na staro.

"Ne očekujem da bi cene mogle da se vrate tako lako", rekao je on ističući da su farmeri podigli cenu, da klaničari takođe imaju svoju računicu- ali da trgovci u svemu tome nemaju takve rizike.

Udeo u poskupljenju cene nemaju samo stočari i klaničari, već i trgovci i zato je teško prognozirati kada bi cena mogla da padne, rekao je Budimović.

On je kazao da je prvi razlog za povećanje cena smanjenje tovljenika i prasadi na tržištu, a na sve to je smanjen i uvoz iz EU. Kada se određeni broj tovljenika proda očekuje se da se situacija reguliše.

"Pretpostavljam da bi to moglo da bude za tri do četiri nedelje", rekao je on.

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić rekao je juče gostujući u Kažiprstu B92 da je rast cena svinjskog mesa u Srbiji izazvan kako manjkom tovljenika na domaćem tržistu, tako i skokom cena na evropskom tržistu i time što su evropski farmeri velike količine mesa plasirali na azijsko tržište, pre svega Kine.

U narednom periodu pratiće se situacija i razmatrati opcija intervencije iz robnih rezervi ukoliko to ipak bude neophodno. On je rekao da će se pratiti da li dolazi do cenovne stabilnosti i da će intervencija ipak pokušati da se izbegne, jer to dugorocno može da ima loše efekte.

On je rekao da je u manje-više svim zemljama EU i regiona došlo do skoka cena svinjskog mesa.

U većini prodavnica kupce su ovih dana "dočekale" nove cene svinjskog mesa, koje su ponegde veće i za skoro 200 dinara po kilogramu. Proizvođači navode da je razlog skok cene živih svinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.