Vesti -

Ukrajina skupa, Turski tok je idealno rešenje

Projekat Turski tok je sve atraktivniji za Tursku i Rusiju zbog rastućih troškova tranzita preko Ukrajine, kaže ruski ministar energetike Aleksandar Novak

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

"Ako su troškovi tranzita veći, kao što to kažu naše ukrajinske kolege, svakako da će to uticati na troškove transporta i konačnu cenu za turske potrošače. Iz tog razloga, Turska je zainteresovana za direktne isporuke gasa, čime bi zaobišla druge tranzitne zemlje", izjavio je Novak.

Novak je dodao da je projektom predviđena izgradnja makar jedne linije gasovoda kojom bi se isporučivalo 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, što je, kako je naveo, količina namenjena turiskim potrošačima.

Sporazum o izgradnji gasovoda Turski tok je postignut u decembru 2014. godine, nakon što se zbog izostanka saglasnosti Bugarske izjalovio projekat izgradnje gasovoda Južni tok.

Prvobitnim planom je bilo predviđeno da četiri linije gasovoda Turski tok imaju kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Međutim, generalni direktor ruskog Gasproma Aleksej Miler je izjavio prošle jeseni rekao da će se graditi samo dve linije gasovoda, jer gasovod Severni tok 2 može da pokrije rastuću tražnju Evrope za gasom.

Nakon što su turske vojne snage oborile u novembru ruski vojni avion na sirijskoj granici, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je saopštio da su pregovori o izgradnji gasovoda Turski tok obustavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.