Vesti -

Novi rekord - funta je upravo pala još niže

London -- Britanska funta je dostigla novi rekordni minimum, oborivši tako rekord postavljen u petak, u danu kada je objavljeno da su Britanci odlučili da napuste EU.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

Funta je prema dolaru izgubila dodatna četiri centa i pala na 1,322 dolara, nivo koji je poslednji put viđen 1985. godine i tako potukla neslavni rekord zabeležen samo tri dana ranije.

Funta je ranije u toku dana potonula na 30-godišnji minimum, a većina tržišta akcija je u padu i nakon vikenda koji je usledio posle odluke Velike Britanije da napusti EU.

Britanska valuta je u ranom jutrošnjem trgovanju izgubila dva odsto vrednosti, budući da su trgovci požurili da investiraju u imovinu koju smatraju sigurnom, kao što su jen i zlato, mada se japanski berzanski indeks Nikkei oporavio od oštrog pada u petak, izveštava agencija AFP.

Iznenađujuća odluka o Bregzitu zbrisala je u petak, prema procenama, 2.100 milijardi dolara vrednosti na berzama, poslavši funtu na 31-godišnji minimum u odnosu na dolar.

Iako se kako je odmicao trgovački dan u petak minimalno oporavila, na šta su uticala obećanja velikih centralnih banaka da će pružiti podršku finansijskim tržištima, funta je danas nastavila sa gubicima u ranom azijskom trgovanju.

Funta se jutros kupovala za 1,3396 dolara u odnosu na prethodni nivo od 1,3670 dolara u Njujorku, krećući se ka minimumu od 1,3229 dolara na koji je pala u petak, što je najniža vrednost britanske valute zabeležena od 1985. godine.

Stiven Inis, viši trgovac u azijsko-pacifičkoj brokerskoj kući Oanda, upozorava da je funta "izuzetno ranjiva" i predviđa smanjenje kamatnih stopa u letnjim mesecima.

Takođe kaže da postoji "velika zabrinutost da će se status Londona kao globalne finansijske prestonice raspasti" ukoliko izgubi takozvana "pasoška" prava iz ugovora o Evropskom ekonomskom prostoru, koji dozvoljava bankama da budu smeštene u Velikoj Britaniji a da proizvode i usluge nude širom EU.

Južnokorejski von je oslabio za 0,4 odsto, australijski dolar i indonežanska rupija za po 0,6 procenata. Malezijski ringit je skliznuo naniže za 0,4 procenta a filipinski pezo 0,5 odsto.

Kina je spustila kurs juana za gotovo jedan odsto, na najniži nivo u pet i po godina u odnosu na dolar, što je najveće smanjenje od devalvacije iz avgusta prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.