Vesti -

Medvedev suspenduje i Turski tok?

Moskva/Ankara -- Pregovori o Turskom toku biće suspendovani, rekao je neimenovani uzvor upoznat sa pregovorima, prenela agencija Tas. Uljukajev: Nismo obustavili Turski tok

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Pregovori o izgradnji gasovoda Turski tok biće suspendovani zbog prestanka rada Rusko-turske međuvladine komisije, rekao je neimenovani uzvor upoznat sa pregovorima

Tim povodom nešto kasnije danas oglasio se i ruski ministar ekonomije Aleksej Uljukajev, koji kaže da Ruska vlada nije suspendovala projekte Turski tok i nuklearnu elektranu Akuju u Turskoj, jer je ta odluka u nadležnosti poslovnih kompanija.

"Vlada nije zamrzla ove projekte", rekao je Uljukajev na konferenciji za novinare održanoj posle završetka trilateralnih pregovora u Briselu o trgovinskom sporazumu između EU i Ukrajine, prenosi i agencija Rojters.

"U ovoj fazi nije bilo odluka o obustavi, zamrzavanju ili okončanju finansiranja ovih projekata, tako da se baziramo na pretpostavci da će ovi projekti biti realizovani", kazao je Uljukajev.

Tas je prethodno javio da će pregovori o izgradnji gasovoda Turski tok biti suspendovani zbog prestanka rada Rusko-turske međuvladine komisije, pozivajući se na izjavu jednog neimenovanog izvora upoznatog s pregovorima.

Prema ruskoj agenciji, vlada u Moskvi je ranije danas odlučila da obustavi aktivnosti Rusko-turske međuvladine komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju, na čijem čelu se nalazio ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je potpisao danas vladin dekret kojim se uvodi mnogo sankcija Turskoj zbog obaranja ruskog vojnog aviona, među kojima su zabrana uvoza hrane iz te zemlje i čarter letova između dve države.

U dekretu ruske vlade o specijalnim ekonomskim merama protiv Turske, koji je objavljen na zvaničnom sajtu Vlade, međutim nema nikakvih informacija koje se odnose na mere u energetskom sektoru, pa ni o gasovodu Turski tok i nuklearnoj elektrani Akuju.

Pomenuti dekret sadrži listu poljoprivrednih proizvoda koje Rusija od 1. januara 2016. više neće uvoziti iz Turske, a među kojima su, kako navodi Rojters, voće i povrće, poput paradajza, luka, grožđa i jabuka, kao i proizvodi od pilećeg mesa. Od 1. januara će takođe biti zabranjen uvoz karanfila iz Turske.

Zvanična Moskva je, takođe, ozvaničila meru zabrane čarter letova između dve države, koja, kako je saopšteno, stupa na snagu od danas, i istovremeno je uvela dodatne bezbednosne mere na redovnim avio-linijama.

Prema podacima ruskog ministarstva poljoprivrede, vrednost uvezenih prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda iz Turske u Rusiju iznosila je prošle godine 1,7 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.