Vesti -

Bankar hteo da se pokaže pa izgubio 300.000£

Američki bankar Džes Stejli suočava se sa gubitkom na akcijama vrednim 6,4 miliona funti koje je kupio da bi pokazao posvećenost svojoj novoj ulozi u Barklizu.

Izvor: B92
Podeli

Stejli je svoj prvi radni dan, na poziciji izvršnog direktora Barkliz banke, završio sa gubitkom od skoro 300.000 funti na akcijama koje je kupio prošlog meseca kako bi pokazao svoju posvećenost poziciji, piše Gardijan.

Ovaj američki bankar platio je 233 penija za svaku od 2,8 miliona akcija koje je kupio pre nepunih mesec dana, a sada se suočava sa gubitkom od 4 penija po svakoj od njih.

Stejli je postao direktor Berkliza formalno u utorak, kada su stigli i rezultati stres testova koji su uvedeni u Velikoj Britaniji, a na osnovu kojih veliki kreditori moraju da testiraju svoju otpornost na udare na globalnim tržištima i produžene deflacije.

Pošto su poznati ishodi stres testa, Stejli će imati zadatak da postavlja strategiju za banku koja pojačava povratak akcionara, ali takođe zadovoljava i zahteve regulatora da se zaštiti njihov biznis od rizičnog investicionog i bankarskog poslovanja.

Ian Gordon, bankarski analitičar rekao je da je ključ za poboljšanje bio fokusiran na smanjenje troškova, a ne dramatično povećanje prihoda.

"Prihod je pao 5 odsto u 2013. godini, 4 odsto u 2014. i mi očekujemo pad od 3 odsto u 2015. godini“, rekao je Gordon. Njegove prognoze za rast u 2016. i 2017. godini su velikih 2 i 3 odsto.

Stejli je već rekao osoblju da želi da pretvori Berkliz u banku koja je „uspešna i kojoj će se svi diviti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.