Vesti -

Naftom ruše Putina, on uzvraća udarac?

Peking -- Predsednici Venecuele i Rusije Nikolas Maduro i Vladimir Putin razgovaraće o tome šta se može učiniti za stabilizaciju tržišta nafte i cene tog energenta.

Izvor: Tanjug
Podeli

Maduro je to rekao uoči početka razgovora sa Putinom u Pekingu, gde je prisustvovao vojnoj paradi kojom je obeležena 70. godišnjica pobede nad fašizmom, prenosi Frans pres.

"Razgovaraćemo o tome šta je moguće učiniti za stabilizaciju naftnog tržišta i cena, kao i o tome šta bi nam omogućilo da prevaziđemo aktuelne uslove. Imamo neke ne tako loše ideje povodom tog pitanja", naveo je venecuelanski predsednik.

Kako piše britanska agencija, privrede Rusije i Venecuele u velikoj meri zavise od prihoda dobijenih prodajom nafte, a čije su cene gotovo prepolovljene od prošle godine zbog prekomernih globalnih zaliha.

Cena nafte trenutno je ispod 50 dolara za barel, a za godinu dana izgubila je 60 odsto vrednosti.

Postoji struja u svetu koja smatra da su se SAD i OPEK urotili protiv Rusije namerno obarajući cenu nafte svojim odlukama da ne smanjuju proizvodnju u situaciji kada je opala tražnja i cena se strmoglavila.

SAD, prema poslednjim izveštajima, trenutno ima rezerve nafte najveće u poslednjih osam decenija.

Istovremeno, cenu nafte podrivaju i loši ekonomski rezultati iz Kine, kao i prevrati na svetskim berzama, pre svega kineskim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.