Vesti -

Krugman: Tehnokrate EU kao lekari u srednjem veku

Njujork -- Nobelovac Pol Krugman smatra da su se Grci spasili "užasa štednje" istorijskim "ne", a da Evropa treba da se stidi zbog svoje nasilničke kampanje.

Izvor: B92
Podeli

Čuveni ekonomista je u danu nakon referenduma ocenio da su pokušaji EU da nametnu dalje mere štednje Grčkoj i praktično obore vladu "sraman trenutak za uniju".

Krugman je naveo da je Evropa "izbegla metak" i dodao da to što su Grci uprkos predviđanjima glasali za "ne" predstavlja razlog za uzdah olakšanja svih, "pa čak i onih koji najviše podržavaju EU".

"Da je kampanja 'trojke' bila uspešna i da su Grčkoj nametnuli mere štednje, koje dokazano ne rade, to bi bio užasan presedan. Čak i da to što kreditori pričaju ima smisla", naveo je Krugman.

On je dodao da to što oni govore "naravno nema smisla".

"Istina je da su evropske tehnokrate kao srednjovekovni doktori koji su insistirali na 'puštanju krvi', a kada bi njihovim pacijentima bilo još gore, tražili su da se pusti još krvi. Pobeda 'da' bi osudila Grčku na godine patnje pod merama koej nisu dale rezultate i ne mogu ni da ih daju", naveo je on.

Nobelovac je priznao da trenutno niko ne zna kakvo bi rešenje trebalo naći za Grčku i njene dugove, pa čak je naveo i da niko nije siguran da li bi zemlja trebalo da ostane u evrozoni.

"...ECB je sada pred nezgodnim izborom. Ako nastavi da finansira grčke banke, priznaće da je zamrzavanje bilo čisto politički, a ako ne nastavi, onda će u suštini naterati Grčku da pređe na drugu valutu. Ako novac ne stigne iz Frankfurta, Grčka neće imati izbora osim da isplati penzije i plate papirima koji bi bili de fakto paralelna valuta, nešto što bi uskoro mogla da postane drahma. Na drugoj strani, kada bi se nastavilo finansiranje, pretpostavimo da dođe do krize bankarskog sistema. To takođe ostavlja otvorenim pitanjem kako izazvati ekonomski rast", naveo je Krugman.

Krugman je podsetio da smo prošle nedelje saznali da je MMF, jedan od članova "trojke", zaključio da dug Grčke ne može biti plaćen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.