Vesti -

Banke ostaju zatvorene, sutra novi plan?

Atina, Berlin -- Grčke banke ostaće zatvorene još nekoliko dana, navodi agencija Rojters, pozivajući se na izvore iz bankarskog sektora. Novi predlog Grčke sutra u Briselu.

Izvor: B92
Podeli

Nešto ranije, atinski list "Katmerini" je nagovestio da će i bankomati biti gašeni zbog nedostatka gotovine.

Istovremeno, premijer Grčke Aleksis Cipras je telefonom razgovarao najpre sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a zatim i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Nakon tih razgovora, pojavila se informacija da će novi grčki plan biti predstavljen u utorak.

Kako navode neimenovani grčki zvaničnici, Cipras i Merkelova su se dogovorili da će na samitu lidera EU u utorak Grčka predstaviti predlog o novom sporazumu, koji bi "trebalo da bude baziran na poslednjoj ponudi koju je Grčka dobila od šefa EK Žan-Kloda Junkera".

To što su Cipras i Merkelova postigli nekakav dogovor u tom razgovoru, ipak nije ublažilo retoriku koja stiže iz Nemačke - vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel je nastavio sa oštrim izjavama na račun Grčke i rekao je da toj zemlji ozbiljno preti nesolventnost i da će ona morati "da ponudi mnogo više" kako bi ostala u evrozoni.

Gabrijel je nakon referenduma rekao da je Cipras "spalio poslednji most sa Evropom", da bi danas novinarima rekao da Nemačka uprkos svemu neće "ostaviti Grčku samu i da sve zemlje EU moraju da pripreme humanitarnu pomoć".

"Rezultat grčkog referenduma jeste odbijanja pravila valute. Ako Grčka hoće da ostane u evrozoni, moraće da izađe sa predlozima koji idu dalje od onoga što je dosad bilo predstavljeno", rekao je on.

On je podsetio da bi eventualni treći paket pomoći Grčkoj morao da bude pod okriljem Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM), koji ima oštrija pravila od prethodnog Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF).

Gabrijel je istakao i da Evropa ne sme da "popusti", jer će to onda tražiti i svi ostali.

"Ako pustimo Grke, onda ćemo morati da uradimo isto i sa Portugalom, Španijom i Irskom, a ESM to ne bi mogao da izdrži", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.