Vesti -

Poljaci: Dok se ovo ne reši, mi nećemo €

Varšava -- Odustanite od te loše ideje ako ne želite da Poljska postane druga Grčka. Dok evrozona ne reši svoje probleme nema nade da će Poljska ući u nju", kaže Šidlo

Izvor: Beta
Podeli

Bivši predsednik Poljske Leh Valensa kritikovao je zahtev opozicione konzervativne stranke Pravo i pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog da Poljska potpuno odustane od ulaska u evrozonu i upozorio da je Poljska trebalo već davno da pređe na evro.

"Već odavno smo morali da budemo u evrozoni. Želim da doživim da se Poljska usidri u evrozoni i imaćemo tada sve što nam garantuje razvoj. Jasno mi je da prelazak na evro neće biti jednostavan. Sigurno je da ćemo platiti za to jer nam budućnost nije sigurna. Ali to treba uraditi i što brže to uradimo, ma koliko bolelo, tim bolje", kazao je Valensa poljskoj televiziji TVN24.

Valensa je dodao da u globalizovanom svetu ne može da postoji mnogo valuta i da već treba razmišljati o nekakvom globodolaru.

Beata Šidlo koju poljski opozicioni konzervativci kandiduju za premijera ako pobede na jesenjim parlamentarnim izborima apelovala je juče na premijerku Evu Kopač da Poljska potpuno odustane od evra, iako se na ulazak u evrozonu obavezala u pristupnom sporazumu s Evropskom unijom.

"Odustanite od te loše ideje ako ne želite da Poljska postane druga Grčka. Dok evrozona ne reši svoje probleme nema nade da će Poljska ući u nju", kazala je Beata Šidlo i dodala da, ako posle izbora bude ona formirala novu poljsku vladu, do kraja mandata neće odlučivati o prelasku na evro.

Beata Šidla ocenila je da su problemi Grčke počeli kada je ušla u evrozonu.

"Svaka poljska porodica zna da problemi stižu kada se troši više nego što se zarađuje. Danas nije problem da li je obavezujuća valuta evro ili drahma, već je problem to što su Grci u određenom trenutku zbog populističkih vlada počeli da troše više nego što su imali", odgovorila je poljska premijerka.

Eva Kopač poručila je da Poljsku u krizu kao što je grčka ne bi odveo evro već realizacija populističkih obećanja iz predizborne kampanje.

"Neka se Beata Šidlo ne pravi da je Grk i da je populizam i bilo kojoj zemlji doneo nešto dobro", kazala je predsednica poljske vlade.

Ministar finansija Mateuš Ščurek podsetio je danas za televiziju TVN24 da apel da Poljska odustane od evrozone znači u stvari zahtev da odustane od sporazuma o ulasku u EU, pošto se u njemu obavezala na prelazak na evro, doduše bez roka, kao i sve ostale članice iz proširenja 2004.

"Članstvo u evrozoni nije recept ni za uspeh ni za katastrofu. Ako pogledamo koje zemlje su imale najbrži privredni rast poslednjih godina, Poljska je sigurno na čelu, sa njom i Slovačka. Nije stvar u tome da li je zemlja u evrozoni, već kakvu politiku vodi. Poljska bi, verovatno, takođe (kao Slovačka) sjajno izašla na kraj sa evrom", rekao je Ščurek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.