Vesti -

Dolar se izdiže iznad svih valuta

Talin -- Korekcija kretanja kursa dolara koja je trajala približno dva meseca najverovatnije je završena, pišu analiticari Admiral Marketsa.

Izvor: Tanjug
Podeli

Prethodne nedelje dolar je ponovno počeo da jača u odnosu na gotovo sve ostale svetske valute.

U odnosu na evro, američka valuta je u poslednjih desetak dana ojačala 5,0 odsto, a trenutni kurs evra prema dolaru na platformama Admiral Marketsa, specijalizovane investicione kuće za valutna tržišta, iznosi 1,0971. Na tom nivou kurs je posljednji put bio krajem aprila, prenosi Tportal.

U odnosu na britansku funtu i japanski jen, dolar je ojačao dva procenta, a u odnosu na švajcarski franak 3,5 odsto.

Jačanje dolara odrazilo se i na kretanje cene nafte i zlata, jer je vrednosti energenata i plemenitih metala u negativnoj korelaciji s kretanjem kursa dolara. Kada dolar jača, cena nafte i zlata pada, a kada dolar slabi - cena raste.

Shodno tome, cena WTI nafte je nakon nekoliko meseci rasta pala pet odsto i trenutno iznosi 59,50 dolara po barelu, a cena zlata je pala dva procenta i iznosi 1.204 dolara po unci.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će dolar dugoročno nastaviti da jača u odnosu na gotovo sve ostale valute. Nastavak jačanja se očekuje na osnovu osetno bolje privredne situacije u SAD nego u ostalim razvijenim ekonomijama.

Zbog toga će američka centralna banka gotovo sigurno u toku godine početi da zateže monetarnu politiku, što će uzrokovati prelivanje ogromne količine kapitala u SAD i zajedno s tim i jačanje američke valute. Postoji realna mogućnost da će do kraja godine dolar bar na kratko postati jači od evra.

Na nastavak jačanja dolara može da utiče i bilo kakav negativan događaj vezan za Grčku, Ukrajinu, Rusiju ili Bliski Istok koji može da uznemiri finansijska tržišta, dodaju iz Admiral Marketsa. Negativni događaji uvek uzrokuju prebacivanje kapitala u sigurna utočišta, kao što su zlato, švajcarski franak i američki dolar, podsećaju analitičari te investicione kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.