Vesti -

Zašto Amerikanci hrle u Evropu?

Oštar pad evra u odnosu na ostale svetske valute učinio je letovanje u Evropi jeftinijim, naročito za turiste iz Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Tanjug
Podeli

Popust od 25 odsto - to je konkretan rezultat jačanja dolara u odnosu na evro, i to američki turisti koji dolaze svake godine jasno osećaju.

"Da, oseti se razlika. Ovde sam u turističkoj i u poseti porodici, i dolarima mogu da kupim više nego pre", izjavio je za Al Džaziru turista iz SAD-a Teri Haf.

Politika Evropske centralne banke, u kombinaciji sa grčkom dužničkom krizom, oborila je vrednost evra, dok je sa druge strane politika Američkih federalnih rezervi ojačala položaj dolara, nezavisno od dešavanja u ostatku sveta.

Tako su turističke rezervacije u pojedinim evropskim državama u proseku porasle za 20 odsto, a među gradovima najviše se ističe Pariz koji ove godine očekuje oko 11 miliona turista samo iz SAD.

"U proseku, Amerikanac troši 160 evra dnevno kada dođe u Pariz. Naš cilj je da ga ohrabrimo da troši još više", izjavio je francuski turoperator Fransoa Navaro.

Amerikanci su najbrojniji turisti i u Rimu, gde je njihov broj samo u januaru ove godine porastao za sedam odsto u odnosu na januar 2014. godine.

Američkim turistima verovatno se najviše raduju Grci. Iz Asocijacije turističkih agencija te države javljaju da već beleže rast rezervacija između 15 i 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Uzimajući u obzir da je vrednost dolara i evra gotovo izjednačena, drago nam je što možemo da objavimo da beležimo rast rezervacija i poseta američkih turista u Grčku", izjavio je Lisandros Cilidis iz grčke Asocijacije turističkih agencija .

Ističući da ova situacija ide svima u korist, on je objasnio da Grčka ima veći broj noćenja, a turistima je boravak postao jeftiniji.

Budući da je dolar i dalje natprosečno jak u odnosu na evro, turističke zajednice širom Evrope očekuju povećani priliv turista sa druge strane Atlantika, prenela je Aldžazira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.