Vesti -

Ovo je Putinov odgovor Zapadu

Moskva -- Vladimir Putin zatražio je od industrije oružja da zaustavi uvoz, pošto je EU izgleda spremna da Rusiji zavede zabranu prodaje oružja zbog krize u Ukrajini.

Izvor: Tanjug
Podeli

Predsednik Rusije je rekao da je ruska vojna industrija definitivno sposobna da proizvede sve što je zemlji potrebno. On je to rekao na sastanku u svojoj rezidenciji u blizini Moskve, na kojem se razgovaralo kako se postaviti prema sankcijama.

Evropska unija bi mogla da već sutra izglasa šire sankcije Rusiji zbog Ukrajine, uključujući i zabranu prodaje oružja i tehnologije, navela je agencija AFP.

Embargo Zapada na oružje i vojnu opremu Rusiji biće tek nešto malo više nego simboličan jer je Moskva sama u stanju da snabdeva svoje oružane snage, navodi se u jučerašnjem izveštaju globalne organizacije IHS Džejns (Jane"s). IHS, koja za odbrambenu industriju u svetu obavlja analize iz različitih oblasti, podseća da su zemlje Evropske unije prošle godine izvezle Rusiji vojnu opremu u vrednosti od 583 miliona dolara, što je manje od jednog procenta od ruskog nacionalnog budžeta za odbranu.

Rusija će se usmeriti na to da ubrza sopstvenu proizvodnju u industriji odbrane i na taj način nadomesti uvozne komponente, javila je agencija Interfaks a preneo AFP.

"Naš je zadatak da se zaštitimo od ugovora od kojih će odustati naši partneri, iz političkih razloga", rekao je Putin.

Rusija je, navodi AFP, veliki izvoznik oružja, ali i uvoznik vojne opreme i tehnologije. Jedna od najvećih narudžbina nedavno, bila je kupovina dva nosača helikoptera tipa "Mistral" i taj ugovor je vredan oko 1,2 milijardi evra. Očekuje se da će oni biti isporučeni u narednim mesecima uprkos novim sankcijama, navodi AFP.

Evropska unija i SAD pojačavaju sankcije Rusiji, optužujući Moskvu da nastavlja da snabdeva oružjem proruske snage koje se bore na istoku Ukrajine, prenela je francuska agencija.

Francuski ministar spoljnih poslova, Loran Fabijus, odbacio je 24. jula kritike upućene Parizu zbog namere da Moskvi isporuči nosač helikoptera "Mistral", naglašavajući da "postoji pravilo da se potpisani i plaćeni ugovori moraju poštovati".

"Ugovor sa Rusijom o isporuci "Mistrala" potpisan je 2011. Njegov potpisnik nije aktuelna vlada, ali nema veze. Postoji pravilo da se potpisani i plaćeni ugovori moraju poštovati", izjavio je šef francuske diplomatije za radio Frans Inter.

Vašington i London su žestoko osudili nameru Francuske da isporuči nosač helikoptera Rusiji.

Američki predsednik, Barak Obama izrazio je žaljenje što Pariz nije doneo odluku o suspenziji potpisanog ugovora, preneo je AFP.

"Kada je reč o tim veoma delikatnim poslovima, priznajem, treba poštovati princip koje poštuju sve države. Potpisani i isplaćeni ugovori su se uvek poštovali, ali istovremeno treba izbeći razdor i svadje unutar EU", istakao je Fabijus, aludirajući na razmirice izmedju Londona i Pariza u poslednjih nekoliko dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.