Vesti -

EBRD: Za Ruse nema kredita

Moskva -- Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) najavila je da neće biti novih investicija u Rusiju u skorije vreme, objavljeno je na sajtu banke.

Izvor: Tanjug
Podeli

Većina predstavnika upravnog odbora EBRD, uključujući sve države članice EU, kao i nekoliko zemalja van Unije, obavestili su rukovodstvo te banke da više neće biti u mogućnosti da odobre nove investicije u Rusku Federaciju u narednom periodu, navela je banka na sajtu.

Takođe se navodi da je to odgovor na prošlonedeljni poziv Brisela da sve države članice EU usklade svoje pozicije u upravnom odboru banke, preneo je Itar tas.

Banka će nastaviti da upravlja portfolijima projekata i da održava odnos prema klijentima u Rusiji. Takođe EBRD će zadržati fizičko prisustvo u zemlji, navedeno je u saopštenju.

Ranije je objavljeno da je 17. jula Evropski savet zatražio da Evropska investiciona banka (EIB) obustavi potpisivanje novih finansijskih operacija za Rusiju. Pored toga, savet je odlučio da se preispitaju svi programi pomoći Rusiji finansirani iz budžeta EU i da se donese rešenje o njihovoj obustavi ili nastavku finansiranja u svakom konkretnom slučaju.

Prošle godine je u projekte u Rusiji EBRD uložila 2,5 milijardi dolara, a EIB 1,4 milijarde dolara. Obim svih programa pomoći Rusiji finansiranih iz budžeta EU, na period do 2020. godine, iznosi 447 miliona evra. U prvih šest meseci ove godine 19 odsto ukupnih investicija EBRD je upućeno u Rusiju, dok je preostalih 81 odsto investirano u 34 druge zemlje.

U isto vreme EBRD je realizovala rekordne investicije od 3,6 milijardi evra u zemlje regiona. Ostvareni projekti ispunjavaju najviše zahteve banke, a njena aktivnost je visoko profitabilna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.