Vesti -

Evraz kupuje američku čeličanu Oregon

Portland -- Najveći ruski proizvođač čelika, grupacija Evraz SA, objavila je da kupuje čeličanu Oregon Stil za 2,3 milijarde dolara.

Izvor: Beta
Podeli

Posao je zaključen uprkos rastu napetosti između zapadnih kompanija i Rusije zbog poteza Moskve koji strancima ograničavaju pristup njenim izvorištima nafte i gasa i to je jedna od najvećih investicija ikad jedne ruske kompanije u privredu SAD.

Do zaključenja posla je došlo dan nakon što je predsednik SAD Džordž Buš potpisao sporazum sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, na samitu APEC u Vijetnamu, koji otvara vrata Rusiji da uđe u Svetsku trgovinsku organizaciju.

Analitičari industrije čelika kažu da su strane kompanije učinile značajne prodore u vlasništvo u američkim čeličanama tokom proteklih nekoliko godina, a da je posao Evraz - Oregon Stil najveći koji je do sada zaključila jedna ruska firma na ovom sektoru u SAD. Evraz, kažu analitičari, želi pristup američkom tržištu, a najbolji način je kupovina čeličana, iako nije ostalo mnogo dobrih za prodaju.

Oregon Stil u svoja tri pogona zapošljava 2.000 ljudi, proizvodi 1,8 milion tona čelika i ne očekuje veće promene u upravi i poslovanju. Nova kompanija će proizvoditi više od 16,8 miliona tona čelika godišnje.

Dve firme su, trenutno, snažni rivali u industiji čelika tako da posao izgleda dobar i za jednu i za drugi stranu, ocenjuju stručnjaci.

Prošlog juna, ruski milijarder Roman Abramovič je kupio 41 odsto Evraza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.