Vesti -

Srbija kaznila hrvatskog giganta

Beograd, Zagreb -- Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) Srbije izrekla je Fortenova grupi kaznu tešku 8,82 miliona dinara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/yingko
Foto: Shutterstock/yingko

Pročitajte još:

Prodali su Frikom i Ledo, šta može biti sledeće?

Počeo prenos deonica: Kome odlazi Merkator?

Fortenova prisilno istiskuje male akcionare iz Dijamanta

KZK je utvrdila je da je koncentracija nastala sticanjem pojedinačne kontrole od hrvatske Fortenova grupe nad 21 privrednim društvom u Srbiji sprovedena bez prethodno izdatog odobrenja te je toj grupi izrekla navedenu meru.

U dokumentu sa početka februara koji je nedavno objavljen na službenoj stranici, KZK navodi da je meru zaštite konkurencije Fortenova dužna da plati na račun budžeta Srbije.

KZK je u ovom rešenju navela i da koncentracija Fortenove ispunjava uslove dozvoljenosti, a u obrazloženju je istaknuto da nisu počinjene povrede konkurencije već zakonskih obaveza prijave koncentracije.

Izrečena mera, navodi se, ima efekat pojedinačne i generalne prevencije.

Srpska KZK ovaj postupak je vodila od septembra 2019. godine a protiv izrečene mere Fortenova grupa može pokrenuti upravni spor.

Grupu privrednih društava koju je ranije kontrolisala kompanija Agrokor sada kontroliše Fortenova, a među njima su Frikom, MG Mivela, Dijamant, Kikindski mlin, Kompas, Nova Sloga i IDEA.

Ta koncentracija je odobrena posebnim rešenjem Komisije za zaštitu konkurencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.