Vesti -

Srbi na internetu ostavili milijarde; šta najviše kupujemo?

Beograd -- Sa izbijanjem i širenjem epidemije koronavirusa mnoge naše navike morale su da se promene.

Izvor: B92/T.N.
Podeli
Foto: Depositphotos, AndreyPopov
Foto: Depositphotos, AndreyPopov

Odjednom je sve drugačije: kako idemo na posao, u školu ili fakultet, kako se družimo, ali i - kako kupujemo. Sve se preselilo na internet.

I zaista, onlajn trgovina je doživela procvat, svuda u svetu.

Tako je u Evropskoj uniji čak 72 procenta ukupnog broja korisnika interneta pribegavalo onlajn kupovini tokom 2020. godine, tri meseca pre objave istraživanja Evrostata u januaru ove godine.

Najveće povećanje zastupljenosti onlajn kupovine u EU beleži se u mladoj populaciji.

A šta je najviše kupovano preko interneta? Naravno - odeća (ovde je uključena i sportska odeća). Slede obuća i prateći asortiman - tašne, kaiševi, dostave iz restorana i brze hrane, nameštaj, oprema za kuću, baštenski proizvodi, kozmetika i na kraju knjige, časopisi i dnevne novine.

I naš neposredni komšiluk, koji je i obuhvaćen analizom Evrostata, beleži iste rezultate - odeća je najčešće kupovana i u Hrvatskoj, Bugarskoj, Sloveniji.

Kakva je situacija u Srbiji?

Narodna banka Srbije (NBS) je portalu B92.net dostavila podatke o transakcijama u tri najznačajnije valute u našoj zemlji - dinarima, evrima i dolarima.

Tako je prošle godine dinarskih transakcija obavljenih upotrebom kartica i e-novca bilo preko 14 miliona, a njihova vrednost je bila čak preko 32 milijarde dinara. Samo godinu ranije, 2019, broj transakcija je bio dvaput manji - sedam miliona, a vrednost oko 18 miliona dinara.

Izvor: NBS
Izvor: NBS

Pročitajte još:

Kako internet kupovina menja odeću koju nosimo?

Onlajn trgovina doživela bum: Šta moramo da znamo kao kupci?

Transakcija u evrima je bilo brojčano manje - skoro 3,5 miliona, a njihova vrednost procenjena je na oko 120 miliona evra. Broj transakcija u dolarima - skoro tri miliona, vrednost - oko 63 miliona dolara. Ove transakcije nisu zabeležile toliki rast kao dinarske, a one u evrima su čak zabeležile i pad u odnosu na 2019. godinu.

"Tokom 2020. godine je, kao i u poslednjih nekoliko godina, porastao broj transakcija karticama i elektronskim novcem u svrhu internet kupovine robe i usluga, pri čemu je broj transakcija u dinarima, evrima i američkim dolarima povećan za 64,44 odsto. Ako se u obzir uzmu samo transakcije u dinarima, rast je impresivan, imajući u vidu da je u godini za nama izvrešno čak 103,76 odsto transakcija više nego u 2019, a porast vrednosti iznosi 81,46 odsto", navela je Narodna banka Srbije (NBS) u saopštenju.

I čitaoci B92.net su popunili anketu o tome šta najviše kupuju na internetu.

Zanimljivo, najveći broj njih odgovorio je da na internetu - ne kupuje ništa. Ova opcija imala je čak 363 glasa od mogućeg 1.441. Od onih koji ipak koriste internet i prodavnice na njemu, najviše je onih koji kupuju odeću i obuću (231 glas), koriste usluge dostave hrane (195) i kupuju računarsku opremu i mobilne telefone (170 glasova). Sledeća je opcija "ostalo", a zatim slede knjige, gledanje filmova i serija na striming servisima, bela tehnika, kozmetika i, na kraju, nameštaj.

Šta se najviše kupovalo?

U Srbiji - slična situacija kao u Evropskoj uniji.

Kako su iz Privredne komore Srbije (PKS) rekli za B92.net, prvo mesto pripalo je odeći, a drugo sportskoj opremi (isključujući sportsku odeću). Sledi elektronika za potrošače i kućni uređaji, kompjuteri, tableti, mobilni telefoni i dodatna oprema, dostava iz restorana, lanaca brze hrane i ketering servisa, nameštaj i oprema za kuću, igračke za decu, štampane knjige, magazini i novine, hrana i piće iz prodavnica ili od dostavljača gotove hrane.

Još jedan zanimljiv podatak došao je iz Privredne komore Srbije. Naime, poređenjem prvog i drugog kvartala 2020. godine, uočava se i rast na tržištu ekspres usluga u unutrašnjem saobraćaju od 23 odsto. Porast obima prisutan je u svim stopama mase, ali je najveći rast ostvaren kod pošiljaka koje sadrže robu mase od 501 gram do jednog kilograma.

Pošiljke koje sadrže robu su u skoro svim stopama ostvarile rast veći od 20 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.