Vesti -

Vučić: Do sada uplaćeno više od 1.100 evra ljudima VIDEO

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je svim merama do sada ljudima uplaćeno preko 1.100 evra.

Izvor: B92
Podeli

Danas u 6 sati, kako je rekao, otvoren je trezor, a do 9 sati uplaćeni su svi nalozi, od 9 sati minimalac od 155 evra se prebacuje na 235. 372 privredna subjekta u kojima radi 1.016.535 zaposlenih.

Sa današnjom uplatom, ukupan paket pomoći privredi će biti 5,8 milijardi evra ili 12 odsto BDP-a.

"Zajedno sa minimalcem koji smo ćemo uplatiti u septembru ukupno 1.100 evra koji smo uplatili zaposlenima", rekao je Vučić.

Dodatna vrednost ovog paketa je što se on odnosi i na 13.550 novih preduzeća osnovanih od marta, rekao je Vučić.

Naveo je i da u Srbiji nema manji broj zaposlenih i da prema evidenciji NSZ i prema onome što se vidi kroz isplate koje se daju ima nešto veći broj zaposlenih.

Kaže da država mnogo pomaže srpsku privredu, koja je već bila dobro pripremljena, imajući u vidu njenu žilavost i finansijsku stabilnost, i da smo u prvom kvartalu bili prvi u Evropi po privrednom rastu, a u drugom kvrtalu samo je Litvanija ispred nas, a čekaju se još rezutlati za Irsku i Mađarsku.

Vučić je napomenuo da, ipak, Litvanija nije imala toliko problema sa kovidom kao Srbija.

"U drugom kvartalu je evrozona imala minus 14,4 odsto privredni rast, Srbija minis 6,5 odsto, Nemačka 11,7 odsto i Španija 22,1 odsto...".

To, kako navodi, ne znači da ljudi žive kao bubreg u loju, "imaćemo teškoće, ali ćemo proći bolje od drugih".

Vučić je rekao da će 3. i 4. kvartal biti teški zbog visoke baze od prošle godine, produženog talasa korone, pogođenosti turizma.

"Verujemo da Srbija na godišnjem nivo neće imati negativan rast. To znači da ćemo biti ubedljivo najbolji u Evropi", rekao je i dodao da se to odnosi na godišnji nivo, ne kvartalni.

Rekao je da su mere dale dobre rezultate.

U septembru će se isplatiti još jedan minimalac.

"Ono što je posebna vrednost ovog paketa odnosi se i na novih 13.550 preduzeća. Imamo nešto veći broj zaposlenih, ali tek očekujemo udare na nekim mestima, ali mislim da ćemo odgovoriti dobro na te udare, bolje od većine ili čak svih drugih", rekao je predsednik.

Novac onih koji ne potroše novac do 31. oktobra biće vraćen u budžet.

Ovo je jedan od najvećih paketa pomoći koje je jedna zemlja mogla da ponudi.

"Očekujemo mnogo od investicione konferencije koja bi trebalo u oktobru da se održi."

"Građevinarstvo je imalo pad od samo 2,6 odsto. Imamo rast industrijske proizvodnje od 2,3 odsto", rekao je Vučić.

Dodao je da će ulagati i u auto-puteve.

Pšenice, kako je rekao, imamo 23 odsto više nego lane, kukuruza 10 odsto više nego prošle godine. "Ima ga i za izvoz u regioni u svet", rekao je. Suncokret je po količini isti kao prošle godine, rekao je.

Komentarišući odnose sa Hrvatskom, predsednik je naglasio da Srbija investira i u hrvatske objekte i kulturne ustanove na teritoriji Srbije.

"Dali smo novac i kulturno-umetničkim društvima, obnavljamo mostove..."

"Traže nam da postavljamo biste sveštenika u porte katoličkih katedrala, tu se vode rasprave da li je taj sveštenik imao ustašku prošlost ili ne, komisije se bave time", rekao je Vučić.

Predsednik je na početku konferencije najavio da će govoriti o četiri teme - dve političke i dve ekonomske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.