Vesti -

Grad na Limu dobija još jednu toplanu na biomasu: Pribojcima upola manji računi za grejanje

Priboj -- Nakon potpisivanja ugovora o izgradnji nove gradske toplane na biomasu u Priboju, održan je prvi inicijalni sastanak.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Sastanak je održan sa predstavnicima izvođača, konzorcijumom Južna Bačka iz Novog Sada, ali i sa predstavnicima svih činilaca ovog projekta, na kome su tačno precizirani rokovi za izgradnju nove toplane.

"Pripremni, odnosno zemljani radovi na izgradnji gradske toplane na biomasu u Priboju počeće u avgustu, dok građevinski radovi startuju 10.septembra. Projekat izgradnje gradske toplane na biomasu podrazumeva i kompletnu rekonstrukciju toplovoda u Priboju i izgradnju novih podstanica. Tender za rekonstrukciju toplovoda je završen, odabran je i izvođač, a tender za zamenu podstanica je u toku. Radovi će početi u aprilu naredne godine, nakon završetka predstojeće grejne sezone. " rekao je Saša Vasilić, zamenik predsednika opštine Priboj.

Podsetimo, buduća toplana biće snage od 8 MW na biomasu, a imaće i dva rezervna kotla na lož ulje, ukupne snage 15 MW. Uz opštinu Mali Zvornik, Priboj je prva lokalna samouprava u Srbiji, koja će na ovaj način dosadašnja fosilna goriva, u potpunosti zameniti biomasom.

Pribojci koji se greju na daljinski sistem imaće ubuduće kvalitetno i kontinuirano grejanje svih 24 sata, korisnici će plaćati onoliko koliko potroše, uštede energente biće najmanje 50 odsto, a time će biti ostvarene značajne uštede i u opštinskom budzetu. Izgradnjom toplane na biomasu, pored energetske efikasnosti, neće biti zanemarljiv ni ekološki efekat. Pored postojećih korisnika, nova toplana omogućiće priključke i drugim potrošačima u zgradama, u kojima do sada nije bio uveden daljinski sistem grejanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.