Vesti -

Stižu nove mere za podsticanje zapošljavanja onih koji su ostali bez posla VIDEO

Beograd -- Ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali gostovao je u emisiji Fokus na TV B92.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Screenshot/b92
Foto: Screenshot/b92

"Danas u emisiji Fokus razgovaramo o podršci koju pružamo privredi i građanima, ali i o besmislenim tvrdnjama Dragana Đilasa o zaduživanju naše zemlje", napisao je Mali na svom profilu na Instagramu.

Da podsetimo, danas je počela isplata jednokratne novčane pomoći u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti za sve građane koji su se prijavili.

„Jutros smo napravili presek, prijavilo se 4.026.000 građana, plus skoro dva milionera penzionera i onih što primaju socijalnu pomoć, ukupno oko šest miliona građana dobija pomoć“, rekao je ministar Siniša Mali. "Nismo očekivali da će se toliko građana prijaviti", dodao je.

"Ovo je ekonomska mera koja pokazuje koliko je država jaka, preuzela je najveći teret krize na sebe", istakao je Mali.

Prema njegovim rečima, po prvi put privreda i građani mogu da se oslone na državu.

"Od danas je krenula isplata, plaćaćemo za 500.000 građana dnevno dok ne isplatimo sve", kazao je ministar finansija.

Mali je rekao da tom ekonomskom merom država želi da podrži građane da kupe nešto što im je potrebno. "Novac kada dođe, oni će nešto kupiti u prodavnici, nešto mora da se proizvede, pokrećete privredu", rekao je on. Podsetio je da građani mogu da se prijave do 5. juna, a da će do 6-7 juna novac biti isplaćen.

On je rekao da je država svesna da će neko će propasti i da neće uspeti, ali da će najveći deo priverdnika uspeti da raste, da zapošljava. "Svesni smo da neko neće, ali svima smo dali šansu. Kada se desilo da Srbija da šansu ovako", rekao je on.

Naveo je da će Italija, Hrvatska imati pad od oko 9 odsto, SAD oko 4,5 odsto, a da će srpska ekonomija pasti najmanje. "Bićemo na pozitivnoj nuli", rekao je on.

Ocenio je da je broj država uspeo da svoju privredu podrži na način koji je Srbija.

"Pokazali smo da na odgovoran način vodimo ekonomsku politiku. Prestigli smo i Crnu Goru i druge zemlje u regionu. Imamo 13,5 milijardi evra devizne rezerve. Rezultat preduzetih teških mera su suficit, smanjenje nezaposlenosti, javni dug potpuno pod kontrolom i zato i jesmo atraktivna investiciona destinacija, uprkos najvećoj krizi koja je zahvatila svet", kazao je Mali.

"Sutra imamo sastanak u PKS sa predstavnicima sektora turizam i ugostiteljstvo kao i saobraćaj i logistika, pa ćemo za 10-ak dana izaći sa merama za podršku tom sektoru jer su najviše pogođeni koronavirusom, s tim da oni već koriste pomoć namenjenu firmama", najavio je.

"U narednih 10-ak dana objavićemo mere za podsticanje zapošljavanja ljudi koji su došli u Srbiju kao i onih koji su ostali bez posla u zemlji", dodao je Mali.

Kako je kazao, u ovom trenutku Srbiji neće biti potreban rebalans budžeta, možda na jesen.

Osim toga, Mali je rekao da program "Srbija 2020-25" neće korigovati. "Čvrsto stojimo iza njega, to je naš ključni program i želimo da uložimo 14 milijardi evra u infrastrukturu, stanove za mlade, kanalizaciju i sve ono što treba da podigne kvalitet života u Srbiji", kazao je.

"Može samo da se koriguje tako da izdvojimo više novca za program jer državne investicije privlače i privatne investitore i to je pravi podsticaj rastu BDP-a i ekonomije", objasnio je Mali.

Mali je komentarišući izjavu lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa "zašto Srbija nije uzela kredit po stopi od nula odsto", rekao da je taj novac samo za najsiromašnije zemlje na svetu.

"Kaže Dragan Đilas zašto niste uzeli kredit po kamatnoj stopi od nula odsto. Evo koje zemlje to uzimaju i po kojim kreditnim linijama, to je Avganistan, Mauritanija, Kamerun, Mozambik", rekao je Mali.

On je rekao da Đilas spominje MMF, a 2011. godine je Vlada Srbije raskinula sporzam sa MMF-om jer je MMF tražio veću tranparentonst i da se ne zadužuju toliko.

"Danas sporazum sa MMF-om traje godinama. Vlada radi sa MMF-om godinama unazad, nema tajni između nas", rekao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.