Vesti -

"Nadam se da ćemo stvoriti uslove za izvanredan rast sledeće godine"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je ovo danas najteže vreme za svet možda još od velike depresije iz dvadesetih godina prošlog veka.

Izvor: B92
Podeli
Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

"Ja se nadam da u ćemo u narednih mesec dana moći da ukinemo vanredno stanje u da krenemo da radimo. Samo čekam da odem da vidim da li Kinezi rade Parmenac-Lučani na prvom tunelu, da počnemo da radimo, da nam krene industrija", kaže Vučić.

Vučić kaže da i Srbiji predstoji ne lako vreme ali da ćemo se truditi "da nam bude za nijansu lakše nego drugima. Da će nam biti lako - svakako neće".

Kako objašnjava, postoje očekivanja da će sledeća godina biti godina najvećeg ekonomskog rasta u svetu ikada. Dodaje i da MMF predviđa da će Srbija u 2021. imati rast BDP-a veći od 7-8 procenata.

Kada je ova godina u pitanju, Vučić kaže da je cilj i da će se država potruditi da pad BDP-a bude oko 1,5-1,8% dok bi on u mnogim drugim zemljama mogao da bude višestruko veći.

"Nemačka će imati -6, a nemojte ni da govorim koliko će imati Italija i Španija... To će biti -10 ili -15 procenata", navodi on.

"Nadam se da su mnogi sada napunili energijom i da ćemo mnogo toga moći da nadoknadimo do kraja godine i da stvorimo uslove za izvanredan rast sledeće godine", kaže Vučić.

Predsednik Srbije objašnjava da će Srbija težiti tome da se izbegne otpuštanje ljudi.

"Imaćemo i mi problem sa nezaposlenošću ali manji nego drugi. Posle kovida naša stopa nezaposlenosti neće biti viša nego što nezaposlenost u EU", dodaje.

Kada su u pitanju ekonomske mere koje je država pripremila za prevazilaženje posledica koje je koronavirus proizveo za privredu, kaže da će 10. aprila početi isplata penzija uz dodatak od po 4.000 dinara.

On je dodao i da nije saglasan sa mišljenjem Unije poslodavaca da bi što pre trebalo početi sa isplatom minimalnih zarada koje je država najavila za naredni period.

"Ako neko nije u stanju od 15. marta do 10. aprila i još desetak dana posle toga zadrži likvidnost i solventnost..."

Vučić je objasnio da je cilj države da isplata tog novca ne bude tokom prvog meseca jer postoji bojazan da bi posle toga moglo doći do većeg otpuštanja ljudi.

Kada je u pitanju podela 100 evra svim punoletnim građanima, Vučić kaže da to možda ne nekima ne znači ništa ali da država ne može da nađe način da ne da novac "onima što su mnogo bogati".

"Setva ide po planu"

Mnogi poljoprivrednici žale se da ne mogu na vreme da dobiju dozvole za odlazak i povratak sa svojih njiva u vreme policijskog časa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da "setva ide po planu" i dodao da država gleda da "sve probleme rešava najbrže".

Kako kaže, i sam je obilazio polja prethodna tri dana.

On je naveo da je država dala vrlo fleksibilna pravila za poljoprivrednike i dodao da je na selima granica za zabranu izlaska iz kuće 70 godina jer je mnogo starijih poljoprivrednika u Srbiji.

Vučić je potvrdio i da neće biti kažnjeni poljoprivrednici koji se vraćaju sa svojih njiva posle policijskog časa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.