Vesti -

Otvoren jedinstveni reprocentar: U planu izvoz pola miliona mlađi pastrmke u region

Kraljevo -- U kraljevačkom selu Tolišnica počeo je da radi jedinstveni reprocentar za proizvodnju riblje mlađi.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Depositphotos/tandemich
Foto: Depositphotos/tandemich

U izgradnju su država i "Srbijašume" uložile 600.000 evra.

Planira se proizvodnja do milion rečnih pastrmki godišnje, da polovina mlađi bude puštana u planinske reke širom Srbije, a polovina da se izveze u region.

Prvu kofu mlađi planinske pastrmke, iz novog reprocentra, pustio je u reku Studenicu Vuk Kostić. Poznati glumac se prihvatio posla volontera promotera, kako sebe zove, iz ljubavi prema prirodi, prenosi RTS.

"Ovo je neki moment gde ja mogu da pomognem svojim prisustvom, da zainteresujem neke mlade, nove ljude", rekao je Kostić.

U netaknutom ambijentu sela Tolišnica uzgaja se mlađ autohtonih vrsta ribe, a matični materijal izlovljen je iz planinskih reka širom Srbije.

"Ovde su se već oslobodile žumančane kese, najvećim delom su pojele tu hranu i sad će one da krenu prema gore i morate da krenete da ih hranite, i to je najosetljiviji deo proizvodnje koja otprilike može da donese gubitke od 10 do 90 posto", istakao je Milutin Đorđević, izvršni direktor JP "Srbijašume".

Nakon tri meseca mlađ se pušta u tzv. uzgojne potoke u kojima odrasta kao u prirodnoj sredini.

"Veliki problem kod proizvodnje reporomaterijala je što se mlađ proizvodi u standardnim ribnjacima, što je tamo dosta ograničeno i nema prostora za podivljavanje, odnosno kondicioniranje, kako mi veterinari kažemo, i onda kada je pustimo u hladne planinske vode, imate jako veliki problem", kazao je Đorđević.

Riblja mlađ će se u podnožju Čemerna proizvoditi za čitav region. Mrestilište će biti i naučna baza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.