Vesti -

Nova fabrika: Švajcarski slatkiši proizvodiće se u Novom Sadu

Novi Sad -- Vodeći svetski proizvođač čokolade i kakaoa visokog kvaliteta "Beri Kalebo" iz Švajcarske narednih meseci počeće izgradnju fabrike u Novom Sadu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, belchonock, 61062431
Foto: Depositphotos, belchonock, 61062431

Tu informaciju potvrdio je generalni menadžer "Beri Kalebo" za jugoistočnu Evropu Stojan Kemera nakon potpisivanja ugovora o otuđivanju građevinskog zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije i ugovora o sredstvima podsticaja, u Gradskoj kući u Novom Sadu.

Ministar privrede Goran Knežević potpisao je u Novom Sadu, sa menadžmentom kompanije "Beri Kalebo", ugovor o sredstvima podsticaja za investiciju ovog vodećeg svetskog proizvođača visokokvalitetne čokolade i proizvoda od kakaoa, koji u tom gradu planira da uloži 50 miliona evra i zaposli 100 ljudi.

Knežević je poručio da dolazak ovako moćne firme predstavlja još jednu potvrdu da je Srbija dobro mesto za ulaganje.

"O tome govore svi rezultati koje postižemo u ekonomiji. Ove godine očekujemo više od četiri milijarde evra direktnih stranih investicija, rast bruto društvenog proizvoda izmedju 3,5 i četiri odsto, koji će pratiti pad stope nezaposlenosti na ispod 10 odsto", rekao je Knežević.

On je naveo da su ekonomski rezultati dobri i da će ih pratiti povećanje plata i penzija već od novembra.

"Ako uzmemo u obzir da je, pre samo par godina, stopa nezaposlenosti bila 26 procenata, reč je o velikom uspehu koji prati povećanje plata i penzija od novembra. Očekujem da će to uticati na povećanje životnog standarda građana", rekao je Knežević.

"Ovde nije reč o masovnom zapošljavanju, već o kapitalno-intenzivnoj investiciji izvoznog karaktera. Novi Sad je dobio jedan od najvećih svetskih brendova u oblasti proizvodnje čokolade, firmu koja ima svetski premijum brend, i ponosan sam što su odabrali Srbiju i naš grad kao lokaciju gde će investirati", rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

On je naglasio da je jedan od bitnih razloga da ovaj švajcarski gigant odabere baš Novi Sad jesu ljudski resursi.

"Velika je stvar što je već uspostavljena saradnja kompanije sa Univerzitetom, odnosno Tehnološkim fakultetom. Za nas je dobitna kombinacija saradnja nauke i obrazovanja sa privredom i proizvodnjom", ocenio je Vučević.

Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić objasnio je da su ugovori, koji su danas potpisani, zasnovani na zaključcima Vlade kojima je ova investicija prepoznata kao investicija od značaja za Republiku Srbiju.

"Kompaniji Beri Kalebo preneli smo zemljište od 2 hektara i 9 ari, koje se nalazi na Zrenjaninskom putu u postojećoj industrijskoj zoni, bez naknade, a oni su se obavezali da investiraju u izgradnju fabrike čokolade primenom najmodernijih tehnologija, da zaposle preko 100 ljudi na neodređeno vreme, i da finansiraju materijalna i nematerijalna sredstva sa 45 miliona evra", rekao je Vorkapić.

Generalni menadžer ove švajcarske kompanije za jugoistočnu Evropu Stojan Kemera izjavio je da je Novi Sad "pokazao izuzetan nivo profesionalizma i razumevanja potreba te kompanije".

"Od danas ulazimo u sledeću fazu investicije i narednih meseci može se očekivati početak građevinskih radova. Srbija je u nama dobila sjajnog partnera za razvoj prehrambene industrije", rekao je Kamera.

Kompanija se opredelila da izgradi najmoderniju fabriku u Novom Sadu, a planirani kapacitet je oko 100.000 tona industrijske čokolade.

Takođe, planirana je i izgradnja Inovacionog centra za istraživanje i razvoj na tržištu Srbije.

"Barry Callebaut Group" puterom i pastom, kao i drugim sirovinama, snabdeva neke od najvećih konditora, poput Nestlea, Mondeleza. Njihove sirovine stižu čak do četvrtine svetske proizvodnje koja u sastavu ima kakovac ili čokoladu.

U svom poslovanju koriste najnovije tehnologije, plasiraju proizvode u 140 zemalja, a u više od 30 zemalja zapošljavaju oko 11.500 ljudi.

Grupacija je nastala spajanjem belgijske (Callebaut) i francuske kompanije (Cacao Barry) 1996. godine, a sedište je u Cirihu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.