Vesti -

"Auto-put Miloš Veliki urađen kvalitetno, kineski radnici znaju posao" VIDEO

Deonica auto-puta Miloš Veliki urađena je kvalitetno. Firma koja je radila taj deo puta je dobra državna firma iz Kine.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Zoran Drobnjak FOTO: Screenshot PRVA TV
Zoran Drobnjak FOTO: Screenshot PRVA TV

To je rekao direktor JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak, gostujući u Jutarnjem programu PRVA TV.

"Znaju da rade taj posao. Oni su doveli svoje građane - Kineze koji znaju i da betoniraju most i da rade nosače, da rade šipove...", kazao je Drobnjak.

Sav materijal za izgradnju auto-puta je iz Srbije. Most, armatura, beton, kamen za nasipe..sve je to nabavljeno u Srbiji, naveo je.

Tokom gradnje izmešteno je dosta dalekovoda i bila je potrebna ogromna saradnja i sa drugim javnim sektorima i javnim preduzećima da bi se probio taj koridor i sva brda.

Put sada ima najsavremeniju opremu i video kamere.

"Graditi auto-put je ozbiljan posao. Prvo se radi prostorni plan, pa se onda uradi projekat. Kad se uradi projekat puta završi se eksproprijacija, onda se bira izvođač. E, kad se izabere izvoiđač ond anjega teška muka čeka", opisao je Drobnjak proceduru koja je potrebna za ovako ogroman posao.

JP Putevi Srbije već su preuzeli održavanje auto-puta.

Istakao je da su mnogi sumnjali da će ovaj auto-put uopšte biti izgrađen.

"Mnogi su razmišljali da li će država imati sredstava da to uradi. Znamo da auto-putevi mnogo koštaju, a naravno što je dobro ono i košta mnogo", kazao je Drobnjak.

Podsetio je da je još 2008. godine kada je došao na mesto direktora JP Putevi Srbije počelo da se razmišlja o projektovanju Koridora 10.

"Godine 2009. smo ušli u to projektovanje, ali što se tiče Šumadijske magistrale, auto-puta Miloš Veliki, Svetska banka i EBRD nisu htele da daju kredit", kazao je Drobnjak.

Radovi na toj deonici počinju tek jula 2010. godine jer država dotle nije imala sredstava.

"Nije imao ko da da kredit. Onda je država gledala kako će da napravi taj novac i naravno, predsednik Vučić, zajedno sa prethodnim predsednikom Nikolićem išli su u Kinu i zamolili kineske vlasti da odvoje sredstva i da nađu firmu koja će da uradi taj auto-put", kazao je gost Jutarnjeg programa PRVA TV.

Ranije se nije uspelo iako se pokušalo i sa koncesijom Horgoš-Požega, što je bio projekat Velimira Ilića, pa je koncesioni ugovor raskinut 2008. godine, a sa austrijskom Alpinom Srbija završava na arbitraži u Parizu. A Alpina je u međuvremenu bankrotirala, a država je izgubila oko deset miliona evra.

"Ministar Velimir Ilić je bio 2004. do 2008. godine ministar i on je pravio tu koncesiju sa Alpinom. To tada nije baš bilo najbolje rešenje jer su oni hteli da uzmu koncesiju da se put uradi od Beograda do Čačka, a da se putarina naplaćuje od Horgoša. Nisu bili sigurni da će biti dovoljno saobraćaja, pa su hteli da imaju veći profit", podseća direktor JP Putevi Srbije i doda da je ta koncesija posle raskinuta i da je tu država izgubila oko deset miliona.

OPŠIRNIJE U VIDEU:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.