Vesti -

"Za nas je nebo granica": Kinezi u Železaru ulažu 120 miliona dolara

Smederevo -- U smederevskoj Železari danas je počela gradnja novog ekološkog pogona – aglomeracije.

Izvor: Tanjug, B92
Podeli
Foto: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC
Foto: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC

Reč je o investiciji kineske kompanije Hbis, vrednoj 80 miliona dolara.

Kamen temeljac za pogon u koji će biti uloženo ukupno 120 miliona dolara položili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik kompanije Hbis Tangsteel i Hbis Group Serbia Vang Laniju.

Aleksandar Vučić je tom prilikom rekao da je ovo veliki dan za Srbiju i zahvalio se kineskim prijateljima za veliku investiciju u železaru.

"Za nas je samo nebo granica ako budemo radili zajedno", rekao je predsednik Srbije. On je još jednom istakao značaj dolaska velikog kineskog investitora.

"Imamo ga zato što smo našli prijatelje - najbolje moguće i najveće moguće. Nasli smo ih u predsedniku Si Đinpingu koji je bio ovde i bio oduševljen vašim gostoprimstvom i vašom srdačnošću", kazao je.

On je naveo da više od 5.000 ljudi radi danas u Železari i da je u poslednih godinu dana 269 mladih zaposleno, a 501 radnik s ugovorom na određeno vreme zasnovao radni odnos na neodređeno vreme.

"Sve to govori o posvećenost Hbisa i Kine i Si Đinpinga tome da Železara uspe. Znate da uslovi za poslovanje železare nisu laki zbog sistema kvota iz EU. Ništa od toga ne bismo mogli da izdržimo da nemamo posvećenost kineskog rukovodstva i prijatelja", istakao je Vučić.

Predsednik kompanije Hbis Srbija Vang Laniju kazao je da će izgradnja novog pogona u Železari Smederevo - sveobuhvatni projekat očuvanja energije i zaštite životne sredine, dati krila za dalja dostignuća kompanije. On je poručio da će projekat koji danas počinje da se realizuje postati važna prekretnica HBIS Srbije za izgradnju visokokonkurente kompanije za proizvodnju čelika u Evropi.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bon, radnici Železare, gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.

Prema najavama iz kompanije HBIS, dodatnih 40 miliona dolara biće uloženo u zaštitu životne sredine i poboljšanje efikasnosti i produktivnosti.

Predsednik Samostalnog sindikata radnika Železare Siniša Prelić rekao je da je danas veliki dan za Železaru, jer počinju da se ostvaruju planovi koje je kineski investitor najavio kada je 2016. godine preuzeo fabriku u Smederevu.

"Kada smo bili prvi put u Kini, rekli su nam da planiraju da od naše železare naprave ono što imaju u Kini što nam je delovalo neverovatno s obzirom na to šta smo tamo videli. Medjutim, sa postrojenjem koje danas počinje da se gradi, mislim da ćemo u dogledno vreme značajno da se približimo njima i da ostvarujemo još bolje rezultate", rekao je Prelić.

HBIS grupa Srbija je 2016. godine kupila "Železaru Smederevo" za 46 miliona evra, a trenutno je ova čeličana prva na listi preduzeća izvoznika iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.