Vesti -

RTS: Turski tok kroz vinograde, uništeno stotinu imanja bez obaveštenja

Ćuprija -- Desetine poljoprivrednika iz Ćuprije i okoline podnelo je prijave protiv izvođača radova na gasovodu "Turski tok".

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Depositphotos, samot 11277444
Foto: Depositphotos, samot 11277444

Porodice tvrde da su im imanja uništena bez obaveštenja i najave i da šteta još nije procenjena.

I nije samo nadoknada u pitanju, tvrde, već su tu i emotivni razlozi. Razumeju važnost projekta, ali nije lako rastati se od vinograda ili voćnjaka koji je generacijama u posedu porodice, prenosi RTS.

Familiji Pešić iz Ćuprije bukvalno preko noći uništeno je između 500 i 600 čokota vinove loze na trasi budućeg gasovoda Turski tok, a da ih niko pre toga nije usmeno ili pismeno obavestio, uradio procenu vrednosti zasada ili doneo papir o eksproprijaciji.

Oni su vinograd obrađivali i ulagali u njega i kažu nisu jedini jer je na tom potezu uništeno najmanje stotinu imanja.

"Svaka parcela ima vlasnika u katastru, trebalo je pozvati ljude, objasniti situaciju, niko se ne bi suprotstavljao. Maleni jedan Pešićev vinograd da zaustavi državni projekat kakav je gasovod kroz Srbiju, ali prosto je trebalo obavestiti ljude", kaže Miroslav Pešić.

Vinogradar Gradimir Pešić kaže da je zemlja na trasi Turskog toka u posedu njegovih predaka više od 200 godina. Ni on nije dobio nikakvo obaveštenje o radovima, tako da je nastavio obradu imanja.

"Rezano, prskano, vezano, kultivirano i sve ostalo znajući da će tu da prođe, ali imamo dušu i mi seljaci, da ostavimo jednu voćku da se muči nije bilo lepo", kaže Gradimir Pešić, vinogradar iz Ćuprije.

U opštini Ćuprija u više navrata su naglašavali da će svi vlasnici imanja na trasi gasovoda biti obeštećeni. Priznaju da je bilo i grešaka na trasi u Supskoj, jer se radilo po starom projektu, a ne po novom.

Naime, na insistiranje opštine trasa gasovoda je nedavno promenjena jer je prvobitno išla kroz buduću industrijsku zonu.

"Južni tok je trebalo da prođe kroz Dobričevske table i oni bi nam zauzeli nekih 200 hektara najbolje industrijske zemlje kraj auto-puta. Mi smo uspeli da izmenimo prostorni plan Srbije, to je završeno i južni tok će zaobići Dobričevo", kaže Ninoslav Erić, predsednik opštine Ćuprija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.