Vesti -

"Najurili nas, pa posao dali Kinezima" - ko nam popravlja novi autoput

Novi izvođač na sanaciji deonice Ub -Lajkovac uveden je u avgustu ove godine.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović tada je obavestila javnost da će ovaj deo Koridora 11 popravljati konzorcijum kineske "Šandong haj spid grupe" i azerbejdžanski "Azvirt". Domaći putari "Planum" i "Putevi Užice", koji su započeli sanaciju, ali su posle 40 dana udaljeni sa gradilišta i aktivirane su im garancije, upozoravaju da su nadležni posao dodelili - bez raspisanog tendera.

Sporna deonica je završena još 2015, ali su tokom 2017. otkrivena oštećenja. Izvođači radova "Planum" i "Putevi Užice" pristali su da saniraju put i zamene sve što je nekvalitetno. Projekat sanacije CIP-a, međutim, po njihovoj oceni je predvideo preveliki obim radova. Domaće firme su verovale da je popravka mogla da se izvede jeftinije, pišu Večenje novosti.

"Kada su nas najurili sa gradilišta, posao su dali Kinezima. Glavni izvođač je "Šandong", a podizvođač "Energoprojekt", a oni imaju svoje podizvođače", objašnjava Ratomir Todorović, direktor "Planuma". - Kinezi rade susedne deonice, pre i posle Ub-Lajkovac, i one se finansiraju iz kredita. Samim tim su deo međudržavnog sporazuma sa Kinom. Sanacija se, međutim ne finansira iz kredita. Nju finansiraju od naših naplaćenih garancija, oko 342 miliona dinara, i iz budžeta. Posao je morao da bude dodeljen na tenderu. Da smo mi sanirali deonicu, radovi bi već bili gotovi i ne bi prešli iznos garancija.

Popravka 2,5 kilometara puta koštaće 9,7 miliona dolara, bez obračunatog poreza na dodatu vrednost. Ministarstvo saobraćaja objašnjava da je posao dodeljen na osnovu međudržavnog sporazuma između Kine i Srbije. Smatraju da je deonica Ub-Lajkovac, koja je prva rađena na Koridoru 11, sredstvima iz budžeta, zapravo sastavni deo auto-puta Obrenovac-Ljig, koji danas gradi kineska kompanija "Šandong". Dodeljivanje posla njima, Ministarstvo smatra najbržim i najcelishodnijim rešenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.