Vesti -

"BG da nauči": I Argentinci imaju bus-plus, ali..

Delegacija Grada Beograda, koja boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Buenos Ajresu, upoznala se sa funkcionisanjem javnog prevoza u tom gradu.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević smatra da bi Beograd mogao da iskoristi neka od iskustava prestonice Argentine, a kao posebno interesantan vid saobraćaja u tom gradu istakao je takozvani Metrobus.

Nikodijević je izrazio uverenje da će Beograđani u bliskoj budućnosti imati mnogo udobniji i efikasniji saobraćaj i ponovio da bi izgradnja metroa u Beogradu trebalo da počne 2020. godine, da bi naredne godine Gradsko saobraćajno preduzeće trebalo da nabavi još 100 autobusa, kao i da Beograd čeka ili nabavka novih ili reparacija starih tramvaja.

"Pored podzemne železnice koju imaju, a koju mi još nemamo, ali je u planu da počne sa izgradnjom 2020. godine u Beogradu, postoji veoma interesantan vid saobraćaja, a to je Metrobus. Reč je o saobraćaju koji nije podzemna železnica već autobusi koji se kroz uži centar grada i kroz gusto naseljeno gradsko jezgro, gde su velike gužve, kreću zaštićenom i posebnom linijom bez zadržavanja i ukrštanja sa drugim vidovima saobraćaja što, umnogome, poboljšava protok javnog prevoza kroz najuže delove grada", rekao je Nikodijević.

Pored dobro iskombinovanog autobuskog i automobilskog saobraćaja, Nikodijević je naveo da u Buenos Ajresu postoje i biciklističke staze, te je izrazio uverenje da će Beograd na svim važnim saobraćajnicama imati staze kojima će se biciklisti neometano kretati.

"Videli smo kako u starom urbanom jezgru Buenos Ajresa, koje staro više stotina godina, danas izvode radove kako bi zadržali staro jezgro, a omogućili brži protok saobraćaja. To je ono što je nama jako važno s obzirom na to da je u Beogradu jako teško živeti", rekao je Nikodijević.

Pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević ukazao je da je jedino nereformisano preduzeće i možda jedini gorući problem u Beogradu GSP, te je rekao da je danas iskoristio priliku da sa zvaničnicima prestonice Argentine razgovara o tome kako su oni došli do toga da njihov javni prevoz bude održiv.

"U komparaciji sa onim što se dešava u Beogradu videli smo da imamo dosta sličnosti, da se sistem naplate radi identično, da i oni koriste Bus plus kao sistem naplate, čak se i njihova kompanija zove Bus plus, kao i da se takođe kartice za javni prevoz kupuju na trafikama na teritoriji celog grada", rekao je Milosavljević.

On je, ipak, ukazao na to da je razlika u samom sistemu validiranja.

"Ovde je obaveza da svako ko hoće u javni prevoz da uđe, a posebnu sam pažnju obratio na autobuse, mora da uđe na prva vrata i validator se nalazi odmah pored vozača", rekao je Milosavljević dodajući da autobus ne kreće dok se svi putnici ne validiraju, čime se obezbeđuje potpuna naplata prevoza.

Milosavljević smatra da je to dokaz da ako Beograd želi da ima efikasan javni prevoz, kao u Buenos Ajresu, praksa u Beogradu mora da se promeni, odnosno da svi koji koriste javni prevoz moraju i da ga plate.

Delegacija Grada Beograda obišla je i Kolon teatar, najveću opersku kuću u Buenos Ajresu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.