Vesti -

Prvi efekti štrajka u Pošti - suspenzije

Prvi efekti štrajka radnika Pošte već su vidljivi. Šestoro radnika koji su učestvovali u protestu u Novom Sadu suspendovano je ove nedelje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Oni nisu jedini, ukupno je prema podacima sindikata širom Srbije suspendovano više od 50 radnika. U Pošti tvrde da su ugrozili rad preduzeća i to je osnov suspenzije.

Do pre dva dana ova trojica poštara raznosila su pošiljke građanima, sada je njima stigla jedna, od Uprave preduzeća – o suspenziji. Razlog - protest u kojem su učestvovali.

“Mi nismo nikoga fizički blokirali, ni put, niti smo nekome zabranjivali da radi svoj posao. Mi smo stojali ispred teretne Pošte u Novom Sadu i time smo iskazivali svoje nezadovolljstvo”, kaže Zoran Pop Novakov, suspendovani radnik Pošte u Novom Sadu

U Upravi Pošte takvo ponašanje tumače drugačije i vide kao osnov za suspenziju.

“Ponašanje Pop Novakov Zorana, koje se ogleda u nedozvoljenom blokiranju poštanskog saobraćaja je takvo da ne može da nastavi rad kod poslodavca pre isteka roka iz člana 180, stav 1, Zakona o radu. Pošto karakter razloga za pokretanje ovog postupka iziskuje urgentni prekid rada zaposlenog, on je privremeno udaljen iz radnog prostora. Udaljenje će trajati najduže tri meseca.”

Identično rešenje dobile su i Pop Novakove kolege. Svi oni protestovali su zbog niskih plata, koje su im, kažu, smanjivale i prethodna i aktuelna vlast, ali sada je, kažu, situacija, neizdrživa.

“Meni je vrlo apsurdno pošto je Pošta jedino preduzeće koje radi u plusu, a da mi imamo ubedljivo najmanje plate od svih javnih preduzeća”, kaže Zoran Pop Novakov.

“Otkad je na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, kod nas je zaposleno 250 novih ljudi, koji se ne nalaze na sistematizovanim radnim mestima, nego konkretno kancelarije, administracija, savetnici, pomoćnici, uglavnom oni koji imaju malo veće plate nego mi”, kaže Tomislav Mandić, suspendovani radnik Pošte u Novom Sadu.

Ova trojica suspendovanih radnika, kao i većina njihovih kolega, radi za prosečnu platu od 35.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.