Vesti -

Naši išli u Slovačku, nisu ni znali da je na crno

Ministar za rad Zoran Đorđević rekao je da je prilikom posete Bratislavi potpisan protokol o saradnji između dve zemlje.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Reč je o protokolu koji bi trebalo da umanji broj slučajeva rada "na crno".

Prošle godine je otkriveno da je veliki broj radnika iz Srbije odlazio u Slovačku da radi, po, kako se kasnije saznalo, jako lošim uslovima.

"Imali smo problema, jer većina naših građana koji su otišli da rade tamo nisu ni znali da rade na crno. Ja sam se sa resornim ministrom dogovarao kako i na koji način da naše dve zemlje i naša dva ministarstva sarađuju, da probamo i edukativno i medijski da pomognemo našim građanima", rekao je Đorđević odgovarajući na pitanja novinara.

Dodaje da je potrebno raditi na edukaciji građana, kako bi oni prepoznali gde ih i kako šalju agencije, kao i da je ugovor koji potpisuju u stvari lažan.

"Prošli smo celi proceduru, videli smo koje su to manjkavosti. U buduće ćemo gledati da to anuliramo i da osim onih koji svesno odu da rade na crno, ostali budu zaštićeni", rekao je Đorđević.

Ministar kaže da je dogovorena saradnja inspektorata rada dveju zemalja, kao i saradnja nacionalnih službi za zapošljavanje.

"Mislim da će već 20. decembra biti poseta na tom najvišem nivou direktora, gde će oni da dogovore modalitete saradnje na osnovu protokola koje smo mi potpisali", rekao je Đorđević.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je zajedno sa ambasadorom Poljske u Srbiji Tomašom Njegođišem obišao Gerontološki centar u Zrenjaninu, a potom i posetio Dom zdravlja u Kovačici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.