Vesti -

Ušteda na gorivu i 5.000 RSD, hrle iz cele Srbije

Beograd -- Iako cena sirove nafte na svetskom tržištu neprestano raste, većih oscilacija cene goriva u Srbiji nema.

Izvor: O2
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Po visini akciza, naknada, troškova monitoringa i markiranja, ispred nas su Hrvatska i Crna Gora. U Srbiji, država po jednoj toni benzina uzima 671 evro, opet više nego Mađarskoj i Rumuniji, a mnogo više nego u Bosni i Hercegovini, gde to iznosi 443 evra.

Ipak, cene naftnih derivata u našoj zemlji su najviše u regionu.

Ako u Republici Srpskoj na pumpi kupite dizel, uštedećete 34 evrocenta po litru. Razlog da mnogi koji žive blizu granice upravo tako štede.

Građani kažu da se put isplati, jer se uštedi i 4.000 do 5.000 dinara. Veruju da sipaju kako jeftinije, tako i kvalitetnije gorivo.

"Pa dolaze iz čitave Srbije, najviše iz pograničnih mesta, Bogatić, Ruma, Sremska Mitrovica, Šabac, ponekad iz Beograda, pune rezervoare jer im je povoljnije", objašnjavaju.

A dizel kod nas nije skuplji samo od onog u Republici Srpskoj.

Skuplji smo i od Hrvatske, Mađarske i Rumunije, koje imaju veći životni standard od nas. U Crnoj Gori dizel je jeftiniji za 10 evrocenti, a najjeftiniji je u Makedoniji, gde litar košta malo manje od 84 evrocenta.

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije kaže da akcize i državna zahvatanja najviše utiču na konačnu cenu goriva.

"Kada bi smo na te cene koje danas nude srpske kompanije, recimo primenili državna zahvatanja iz Bosne, cena dizela bi bila 103 dinara. Kada bismo primenili na iste te kompanijske cene, one cene po kojima naftne kompanije to nude potrošačima, primenili na makedonske cene, dizel bi bio ispod 100 dinara", objašnjava on.

Od maloprodajne cene goriva u Srbiji, čak 55 posto odlazi na državne takse.

U Ministarstvu finansija nisu nam odgovorili da planiraju da smanje namete na cenu goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.