Vesti -

Razmena s Belgijom 560 mil EUR, može i više

Beograd -- Belgija je značajan ekonomski partner sa kojim Srbija godišnje ostvaruje 560 milona evra robne razmene.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je rečeno na seminaru u organizaciji Privredne komore Srbije u saradnji sa Trgovinskim odeljenjem Ambasade Belgije, na kojem su predstavljeni belgijski primeri dobre prakse prilikom izrade projekata finansiranih iz sredstava EU.

Direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom Nenad đurđević je, na seminaru pod nazivom "Region grada Brisela - mogućnosti za unapređenje poslovanja malih i srednjih preduzeća", istakao da Srbija sa Belgijom godišnje ostvaruje 560 milona evra robne razmene, ali može i više.

“Prostor za povećanje robne razmene postoji”, rekao je đurđević i dodao da je taj prostor najizrazitiji u izvozu zamrznutog voća jer je Belgija najveća i najsnažnija berza zamrznutog voća u Evropi.

Kako je istakao, preko 20 odsto kompanija u Srbiji koje su u vlasništvu ili suvlasništvu belgijskih fizičkih ili pravnih lica bave se konsaltingom, te da su oblasti savetovanja, lobiranja, posredovanja nešto što su naše komanije prepoznale kao značaj.

Danas, kaže đurđevcih, u Prvirednoj komori Srbije okupili su se naši predstavnici koji posluju u Belgiji koji će našim kompanijama omogućiti da saznaju koje su procedure za dobijanje fondova iz EU iz drugih fondova u Belgiji i drugim državama.

“Kao što je najavljeno, danas će biti otvaranje vetroparkova kod Alibunara, to je investicija jedne belgijske firme”, rekao je đurđević i dodao da je energetska efikasnost još jedna oblast na kojoj možemo ubuduće sarađivati.

Amasador Kraljevine Belgije u Srbiji Leo Daes je poručio da je cilj današnjeg seminara približavanje srpske i belgijske privrede, kao i pružanje pomoći Srbiji da kroz savete i primere dobre prakse što pre izađe na evropsko tržište.

“Seminar je namenjen privrednicima malih i srednjih preduzeća u Srbiji da iskoriste mogućnosti evropskih fondova kroz bolju izradu projekata, koja je jako važna”, ukazao je ambasdor.

Učesnici seminara danas su u bili u prilici da se upoznaju sa primerima dobre prakse i iskustvima prilikom pripreme i implementacije projekata, kao i sa značajem dobre pripreme za učešće u EU programima i fondovima koji su na raspolaganju malim i srednjim preduzećima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.