Vesti -

Konačno spojen Žeželj, pogledajte luk preko Dunava

Večeras su konačno spojeni lukovi novog Žeželjevog mosta.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović nedavno najavio da će pešaci moći preko mosta da prelaze već u novembru, a da se u januaru sledeće godine može očekivati otvaranje te deonice za železnički saobraćaj.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je tim povodom da je Žeželjev most od velikog značaja jer je deo modernizacije pruge Beograd - Budimpešta koji će umnogome doprineti Srbiji kada je reč o prevozu robe i ljudi.

"Žeželjev most je simbol jednog vremena ali će predstavljati i simbol moderne Srbije", rekla je ministaraka i istakla da rad na mostu ne poznaje vremenske prilike i da će se radovi redovno odvijati u jesenjem i zimskom periodu.

Vizuelno, novi Žeželjev most je replika starog, izgrađenog 1961. godine po projektu Branka Žeželja. Razlika je jedino u tome što će po dva elegantna luka na njegovim obodima, umesto od betona, kako je bilo na starom, sada biti od čelika.

Manji luk je raspona 177, visine 34 metara s vešaljkama, dok veći luk ima raspon od 219, ukupne visine 42 metara s vešaljkama.

Privremeni stubovi za lansiranje, koji služe kao glavno ukrućenje prilikom navlačenja lukova u konačni projektovani položaj, izrađenu se od čelika. Ukupna težina konstrukcije je 650 tona.

Svaki luk sadrži 4 stuba (ukupno 16 komada za oba luka), širine 3,2, maksimalne visine 34 metara. Stubovi su projektovani kao prostorne, četvoropojasne rešetke, tako da prate nagib luka, prolaze izvan vešaljki i ne utiču na promenu bilo koje osnovne dimenzije preseka komponenti mostovske konstrukcije – lukova, zatega, vešaljki, poprečnih nosača kolovozne konstrukcije, što predstavlja glavni izazov pri montaži, navode iz Konstruktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.