Vesti -

Olakšan uvoz radio i telekomunikacione opreme

Za uvoz određene radio i telekomunikacione terminalne opreme (RiTT oprema) od danas neće više biti potrebno pribavljanje isprava o usaglašenosti.

Izvor: Beta
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

To će znatno ubrzati protok te robe, a uvoznicima doneti i finansijske uštede.

Odlukom Vlade Srbije o određivanju robe za čiji je uvoz, izvoz, odnosno tranzit, propisano pribavljanje određenih isprava, u Prilogu 6, koji se odnosi na RiTT opremu, izvršeno je brisanje oko 40 odsto tarifnih oznaka, saopšteno je u Beogradu.

Izmene u Prilogu 6 prihvaćene su na osnovu predloga Sektora za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, navodi se u saopštenju.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je objasnila da se izbrisane tarifne oznake odnose na više od 35 odsto izdatih RiTT potvrda za poslednjih godinu dana.

Istakla je da se među robom za čiji uvoz neće više biti potrebna isprava o usaglašenosti, nalaze videokonferencijski setovi, antene i antenski reflektori, određeni štampači, mašine za fotokopiranje, aparati za reprodukciju i snimanje zvuka, određene vrste monitora...

"Roba koja potpada pod izbrisane tarifne oznake i dalje ostaje predmet kontrole organa tržišnog nadzora po ulasku na tržište, odnosno pri upotrebi u Srbiji", navela je Matićeva, a prenelo resorno ministarstvo.

Dodala je da je osim ovih promena, radi jasnije i transparentnije procedure, "izvršeno i naimenovanje bespilotnih letilica-dronova, koje su sad podeljene u više tarifnih oznaka".

Izmene su u skladu sa obavezama Srbije preuzetim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i tačkom 4. Zaključka Evropske komisije sa bilateralnog skrininga za Poglavlje 1-Slobodno kretanje robe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.