Vesti -

Za dva promila "odoše" vam kola

Vozač kome bude ustanovljeno da u krvi ima više od dva promila alkohola, stoji u nacrtu zakona, ostaće bez vozila.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti u saobraćaju Srbije doneće mnogo novina od kojih će one o oduzimanju vozila za pojedine prekršaje, dozvoljeno obilaženje preko pune linije, snižavanje dozvoljene granice alkoholisanosti vozača sa 0,3 na 0,2 promila izazvati puno polemike, kako u javnosti tako i među stručnjacima iz ove oblasti.

Čini se da je za sada najviše polemike izazvalo smanjivanje dozvoljene količine alkohola u krvi sa 0,3 ma 0,2 promila, ali i oduzimanje vozila u određenim slučajevima.

Tako će vozač kome bude ustanovljeno da u krvi ima više od dva promila alkohola, stoji u nacrtu zakona, ostati bez vozila.

"Ja sam bio zagovornik da se umesto smanjenja dozvoljene količine alkohola sa 0,3 na 0,2 promila uvede totalna zabrana, dakle nulta tolerancija na alkohol", kaže profesor dr Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta iz Beograda.

Profesor Vujanić ističe da za razliku od zakona u SAD, gde se vozačima oduzimaju vozila nakon učinjenog prekršaja, naša pravna regulativa ne dopušta tu mogućnost.

Mišljenja oko ovoga su podeljena. Čini se da u stručnoj javnosti ipak preovlađuje mišljenje da automobil treba oduzeti. Kako Večernje novosti saznaju, u nacrtu zakona koji se našao pred Vladom ova odredba i dalje figurira.

"Kada neko vozi sa dva promila alkohola u krvi, on to vozilo onda koristi kao sredstvo za izvršenje teškog dela. Vozilo će se privremeno oduzimati, na licu mesta. Policija ne oduzima vozilo, zna se šta je zakon - sud daje konačnu presudu u zavisnosti da li se dokazalo to ili nije", saglasan je sa preovlađujućim mišljenjem i Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije.

Ipak, u Nacrtu zakona, koji se našao pred Vladom Srbije, jasno stoji da će se vozilo privremeno oduzimati i u slučajevima da neko vozi bez bilo kakve dozvole ili ukoliko neko odbija da se podvrgne testiranju na alkohol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.