Vesti -

Dojče banka traži gde može da ulaže u Srbiji

Dojče banka zainteresovana je da se bliže upozna sa potencijalnim projektima na kojima bi mogla da se angažuje u Srbiji, kaže direktor te banke.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović razgovarala je s izvršnim direktorom za centralnu i istočnu Evropu Dojče banke, Peterom Tilsom, o mogućnostima za ulaganje u Srbiju, posebno u oblasti kapitalnih investicija.

Mihajlovićeva je naglasila da je strateški cilj Srbije bolja povezanost sa zemljama Zapadnog Balkana i Evropske unije, čime bi na najbolji način iskoristila svoj položaj tranzitne zemlje, saopšteno je iz Kabineta potpredsednice Vlade.

"Uz završetak Koridora 10, kao najvažnijeg putnog pravca u regionu, i ubrzanu izgradnju Koridora 11, Srbija istovremeno priprema i nove projekte, kao što je 'auto-put mira' Niš-Merdare-Priština, i posle nekoliko decenija ozbiljno radi na modernizaciji železnice", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da je jedan od prioriteta Vlade dalje poboljšanje rejtinga Srbije na "Duing biznis" listi Svetske banke.

Tils je, kako se navodi u saopštenju, rekao da je, zahvaljujući sprovedenim reformama pozicija Srbije, na međunarodnom tržištu znatno poboljšana i da je Dojče banka zainteresovana da se bliže upozna sa potencijalnim projektima na kojima bi mogla da se angažuje u Srbiji.

"Napredak je vidljiv i po zdravim javnim finansijama, smanjenju javnog duga, ali i po svemu onom što je urađeno u oblasti infrastrukture", rekao je Tils.

Na sastanku je bilo reči i o projektima u oblasti komunalne infrastrukture, razvoju beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", kao i o razmeni iskustava u vezi sa unapređenjem regulatornog okvira za realizaciju projekata javno-privatnog partnerstva.

Mihajlovićeva je kao poklon Tilsu uručila vezeni srpski peškir, rad žena sa sela, članica Etno-mreže, kao deo prakse potpredsednice Vlade da zvaničnicima sa kojima se sastaje poklanja ručne radove nastale kao rezultat inicijative "Uposlimo hiljadu žena u ruralnim područjima", koju Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost realizuje u saradnji sa Etno-mrežom i NALED-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.