Vesti -

"Hajde zajedno, da zakoni ne budu "prenormirani"

Premijerka Ana Brnabić istakla je da će predloge zakona staviti na javnu raspravu i pozvala privredu da rade zajedno s Vladom da zakoni ne budu "prenormirani".

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ona je, učestvujući na panel diskusiji sa predstavnicima i članovima Američke privredne komore u Srbiji (Amćam), podvukla da je besmisleno da se usvoje predlozi zakona, ako oni nemaju kao rezultat poboljšanje okvira, zbog čega je neophodna široka javna rasprava.

Brnabić je kazala da nije imala podatak da se uključenje privrede u izradu predloga zakona nalazi u silaznom trendu, dodajući da je to jako zabrinjavajući podatak, te da će insistirati na javnim raspravama.

Podsetila je da je i kao ministar insistirala da predlog zakona bude dostupan na sjatu ministarstva još pre javne rasprave, kako bi ona mogla da započne i pre zavničog pcocetka.

"Posvetiću više pažnje da jave rasprave budu sastavni deo svih zakona", kazala je Brnabić.

Takođe je ocenila da su naši zakoni u principu prenormirani, tako da kada prođu skupštinsku proceduru i stupe na snagu, ispostavi se da su neophodne izmene i dopune, jer nisu dovoljno primenljivi u praksi.

"Haj'mo svi zajedno kada krećemo u izmenu zakona da ih ne prenormiramo, da ne idemo stalno u izmene i dopune", poručila je premijerka.

Ona je istakla je da zna da ceni dijalog između vlade i privrede, jer je to jedini način da zemlja brzo napreduje.

Bez dijaloga bi se vlada, kako kaže, našla u situaciji da sedi u zatvorenom prostoru, pravi radne grupe, usvaja strategije, akcione planove, a posle dve i tri godine, ništa i dalje nije urađeno.

"Ne želim da naša vlada bude takva. Prošla to nije bila, i zbog toga je bilo moguće napraviti značajne iskorake koje smo napravili u prošlom mandatu. Zzelim da ova vlada bude još otvorenija i vlada koja će iznad svega slušati šta kaže privreda i organizacije civilnog društva koji su problemi kako bi ih rešavali. Verujem da treba rešavati problem po problem, ali potom i ceo sistem da se ti problemi ne dešavaju dalje", naglasila je ona.

Podsetila je da je prethodna vlada učinila jakeo teške, nepopularne i bolne mere da stabilizuje Sbriju, pre svega u ekonomskom smislu.

"Pre tri godine, prema Svetskoj banci bili smo tri meseca od bakrota. Trebalo je taj Titanik okrenuti od sante leda u dosta kratkom perodu. Zato su bile potrebne mere fiskalne konsolidacije. Ponosna sam što sam bila deo prošle vlade koja ih je implementirala, koju ne bi veliki broj političkih stranaka implementirao", rekla je Brnabić.

Ona je izrazila očekivanje da će ova godina biti završena sa javnim dugom u visini od 62 do 63 odsto od BDP-a.

Uz restriktivnije mere vlada je, kako je ukazala, uspela da ostvari i rast, privuče veći broj stranih investitora, podrži domaće privrednike da se šire, zbog čega imamo smanjenje nezaposlenosti.

"Došli smo u situaciju gde imamo stabilnu osnovu na kojoj možemo da gradimo. Biće sigurno neuspeh ove vlade, ako ne uspemo da iskoristimo tu osnovu i imamo ubrzani privredni rast", konstatovala je ona.

Navela je da je ključni prioritet vlade digitalizacija i reforma sistema obrazovanja, jer bez toga nećemo moći da pređemo sa ekonomije koja se oslanja na investicije, na privredu koja se zasniva na inovacijama.

"Bez toga za sve nas nema dinamične budućnosti", zaključila je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.