Vesti -

Šta Srbi kupuju onlajn i zašto se plaše kartica?

Beograd -- Čak 70 odsto onlajn populacije u Srbiji kupuje onlajn, od čega svaki drugi kupovinu obavi na domaćim veb-šopovima pokazuje istraživanje "Smart Plus Research".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Istraživanje je sprovedeno na online panelu agencije Smart Plus Research, na uzorku od 1.000 građana Srbije (nacionalno reprezentativan uzorak prema polu, godinama, regionima (pokrivenost cele Srbije), starosti između 18 i 64 godine.

Isključivo na stranim sajtovima kupuje nešto manje od deset odsto ispitanika, dok trećina kupuje i na jednim i na drugim.

Najčešće onlajn kupovine odnose se na robu široke potrošnje, sledi kupovina ulaznica za koncerte i druge događaje, zatim naručivanje hrane, dok su po učestalosti virtuelnog pazara na dnu liste tehnika i bankarske usluge i usluge osiguranja.

Gro kupovine, čak oko dve trećine, obavi se isključivo na specijalizovanim sajtovima, dok se petina ispitanih uz taj vid kupovine odluči uporedo i za nabavku željenih proizvoda i usluga preko stranica društvenih mreža.

Kada kupuju onlajn, potrošači najviše pažnje obraćaju na sadržaj stranice ili sajta, a zatim slede način plaćanja i rok isporuke. Za odluku o kupovini ključnu ulogu ima opis proizvoda, komentari kupaca istih proizvoda ili usluga, ocene pa preglednost dostupne robe.

Najpoželjniji način plaćanja je plaćanje pouzećem, za šta se opredelilo više od tri četvrtine ljudi koji kupuju onlajn, a sledi plaćanje karticom ili elektronsko plaćanje. U tom smislu je i logičan rezultat da dve trećine izbegava da obavi kupovinu ukoliko se zahteva plaćanje unapred, dok 37 odsto sa tim nema problem.

Što se tiče ostavljanja podataka o platnoj kartici, 18 odsto nema problem s tim, 45 procenata ima određenu dozu nepoverenja, četvrtina nema poverenja, dok je svaki deseti ispitani naveo da nema platnu karticu.

Interesantno je da ispitanici u skoro 70 odsto slučajeva odbijaju kupovinu ukoliko im ne odgovara rok isporuke, ali ne i u slučaju kada smatraju da je isporuka preskupa. U tom slučaju, kupovinu ne obavlja 27 odsto njih. Polovini je bitno da pre poručivanja proizvoda onlajn pozovu prodavca.

Kupcima je, takođe, prilično važno da li postoji mogućnost reklamacije proizvoda, pa je 55 odsto navelo da uvek na to obraćaju pažnju a još 43 odsto da to čini ponekad.

Na listi razloga za odustajanje od kupovine prvi je preskupa poštarina, nakon toga slede komplikovan proces naručivanja i plaćanja, i komplikovana procedura kod poručivanja iz inostranstva, a zatim idu konfuzan sajt i rok isporuke koji je duži od očekivanog. Najveći strah za onlajn kupovinu potiče od neizvesnosti od visine carinskih troškova, loše upakovane i oštećene robe, navodi se u istraživanju "Smart Plus Research".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.