Vesti -

Dobre zarade kompanija vinule i berze

Beograd -- Indeksi na svetskim berzama su u plusu, posle dobrih izveštaja o zaradama kompanija a pred Kongres Komunističke partije Kine, dok su cene nafte pale.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Trgovanje na Vol stritu počelo je s dobicima. Indeks Dau Džons u plusu je 0,1 odsto, dok su Standard end pur 500 i Nasdak gotovo nepromenjeni.

Bitniji indeksi u Evropi su u plusu, ali bez većih promena pred kraj trgovanja. Nemački indeks DAX porastao je 0,1 odsto, kao i francuski CAC 40 i britanski FTSE 100.

Azijski indeksi završili su dan u plusu, osim šangajskog kompozitnog indeksa koji je pao 0,2 odsto. Japanski Nikei 225 porastao je 0,4 odsto, hongkonški Hang Seng je gotovo nepromenjen, a južnokorejski Kospi je u plusu 0,2 odsto. Australijski S&P/ASX 200 završio je u plusu 0,7 odsto.

Sutra počinje Kongres Komunističke partije Kine na kojem bi predsedniku Si đinpingu trebalo da bude poveren novi petogodišnji mandat. Investitori će obratiti pažnju na personalne rotacije u vrhu kineske partije kao nagoveštaj mogućih pravaca politike. Analitičari očekuju da Si u drugom mandatu stavi fokus na ekonomsku politiku, uz naglasak na čvršću partijsku kontrolu državnih kompanija koje dominiraju bankarskom, energetskom i telekomunikacionom industrijom, navodi Asošiejted pres.

Šefica Federalnih rezervi Dženet Jelen, kojoj mandat ističe 3. februara, sastaće se u četvrtak s predsednikom SAD Donaldom Trampom da razgovara o eventualnom novom mandatu na toj funkciji. Tramp je rekao da za to mesto ima više kandidata i da je Jelen jedna od njih. On ju je kritikovao tokom izborne kampanje, ali od stupanja na dužnost je hvali.

Evro je danas nastavio da slabi u odnosu na dolar, uz pad od 0,4 odsto, na 1,1748 dolara, dok je britanska funta pala čak 0,7 odsto, na 1,3164 dolara.

Britanska centralna banka saopštila je danas da će inflacija u toj zemlji biti iznad tri odsto u narednih mesec-dva, usled povećanja cena povezanog s Bregzitom. Guverner Banke Engleske Mark Karni time je praktično potvrdio očekivanja da će referentna kamatna stopa uskoro biti podignuta, i to prvi put u deset godina, navodi AP.

Cene nafte danas znatno variraju, pošto su iračke snage zauzele brojna naftna polja oko Kirkuka i proterale iz grada kurdske borce koji su ga kontrolisali prethodne tri godine. Kurdi i iračka centralna vlada u dugotrajnom su sporu oko deljenja prihoda s naftnih polja u blizini Kirkuka.

Posle današnjeg solidnog rasta usledio je nagli pad cena nafte. Referentna američka nafta pojeftinila je za 0,7 odsto na 51,5 dolara po barelu, dok je cena nafte Brent pala za 0,4 odsto na 57,6 dolara po barelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.