Vesti -

Japanci kupili 10.000 opanaka, njima nisu prosti

Vranje -- Od opančarske radionice Mite Gage smeštene kraj Gradašničke reke, u kojoj je svoj hleb zarađivalo dvadesetak musavih majstora,

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Tigar
Foto: Tigar

Veliki izazov za "tigrovce" biće obnova saradnje sa firmama na ruskom tržištu, gde bi osim tehničke robe mogli da plasiraju i lepila, ali i mnoštvo sportskih rekvizita. Malo je poznato da je prva košarkaška i lopta za vaterpolo i rukomet, u bivšoj SFRJ proizvedena upravo u pogonima pirotskog "Tigra". Jedan od poslednjih proizvoda koji se ovde kreira jesu barijere za zaštitu od poplava, kojima se mnogo lakše manipuliše od betonskih. Prave se od reciklata. U značaj ove kompanije uverili su se i žitelji poplavljenih područja u zapadnoj Srbiji pre tri godine, kada je odavde isporučeno više desetina hiljada pari gumenih čizama.

pirotska kompanija "Tigar" AD, prešla je put do svetski poznate i priznate firme u oblasti gumarstva.

Prepoznatljivi opanci "piroćanci" se naravno i dalje proizvode, ali su oni samo deo programa sa više od 250 artikala, među kojima su čak i rezervoari za borbene avione, pišu Večernje novosti.

Svoj jubilej u fabrici sa oko 1.500 zaposlenih, rukovodstvo fabrike na čijem je čelu od pre par meseci Vladimir Ilić, dočekuje u znaku borbe za strana tržišta, jer je prostor Srbije i Evrope isuviše mali da bi se obezbedile zarade, sirovine, namirili porezi, servisirali troškovi proizvodnje u najvećoj evropskoj fabrici gumene obuće i tehničke robe, sportskih rekvizita i još mnogo toga.

Ilićev dolazak na čelo kompanije usledio je posle nepovoljnih trendova u postupku Unapred pripremljenog plana reorganizacije koji je u "Tigru" na snazi već nekoliko godina i sa kojim se u prvom polugođu ove godine posustalo, jer su prihodi kompanije smanjeni čak za 23 odsto.

“Finansijski problemi prema državi i partnerima od oko 17,8 miliona evra nastali su pre 2013. godine. Nakon konverzije svojih potraživanja, po osnovu poreza, država je sa 60 odsto, najveći akcionar u "Tigru". Borimo se svakodnevno da nastavimo proizvodnju i ispunimo obaveze prema partnerima. Uprkos svim problemima, ugovoreni su poslovi do kraja godine, radi se u tri smene, jer je "Tigar" sistem koji vredi, a proizvodi koji nastaju ovde imaju svoje tržište od Dalekog istoka do Amerike”, objašnjava Ilić.

“Naša radna, sportska, zaštitna i modna gumena obuća je poznata ne samo na Balkanu i u Evropi, Americi, nego i u nordijskim zemljama. O kapacitetima kompanije govori činjenica da smo prošle godine, na tržištu EU, bili drugi dobavljač odmah iza Kineza! Na ovo tržište realizovano je 400.000 pari obuće u vrednosti od oko 8,5 miliona evra”, kaže Ilić.

“Armije nordijskih zemalja snabdevamo čizmama koje su modelirane i napravljene da mogu da podnesu temperature od minus 70, pa do nezamislivih minus 100 stepeni. Među specijalnim vrstama obuće, tačnije zaštitne obuće su i vatrogasne čizme za brigade u Hongkongu, koje snabdevamo od 2009. Godine”, napominje Ilić.

Podseća da su za "Tigrove" opanke zainteresovani i poslovično racionalni Japanci kojima je prodato 10.000 pari ove obuće koja je ovde sinonim za nešto prosto. Opanci za Japan kreirani su uz sugestije stručnjaka Zemlje izlazećeg sunca i njima ne deluju tako "seljački" kao nama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.