Vesti -

Potpisano, niče vetropark do kraja 2018.

Beograd -- Kreditna linija za izgradnju vetroparka u Čibuku, površine 37 kvadratnih kilometara je potpisana.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock, ilustracija
Foto: Thinkstock, ilustracija

Kreditna linija je potpisana između kompanije "Vetroelektrane Balkana D.O.O Beograd", Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Vetropark snage 158 MW (megavata), koji će se sastojati od 57 turbina i proizvoditi do 457 GWh (gigavat-časova) električne energije godišnje, čiji završetak se planira do kraja 2018. godine, biće najveći komercijalni projekat u oblasti energije vetra u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana", saopšteno je iz kabineta predsednika.

U saopštenju se navodi da će na taj način 113.000 domaćinstava dobiti električnu energiju iz obnovljivih izvora, čime će emisija ugljen dioksida biti smanjena za više od 370 hiljada tona godišnje.

Vetropark Čibuk 1 doprineće otvaranju 400 radnih mesta tokom izgradnje, kao i izgradnji 50 km novih puteva, dodaje se u saopštenju.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je da je to najveći projekat te vrste u Jugositočnoj Evropi i najveća pojedinačna privatna investicija u Republiku Srbiju.

"Reč je o velikom projektu, za Banat i za Srbiju. Vetroparku snage 158 megavata, što je otprilike 32 procenta ukupnih naših projekata iz energije vetra", rekao je Antić,

On je dodao i da je Srbija dobila jedan projekat koji garantuje da će država postići cilj da se do 2020. godine poveća učešće obnovljivih izvora energije na 27 procenata naše ukupne potrošnje."Ovo je izuzetno značajan događaj za Srbiju, za budućnost našeg energetskog sektora, jedan dokaz da je Srbija napravila tehnološki iskorak i da ulazimo u korak sa razvijenim državama Zapadne Evrope, gde su takvi projekti prisutni decenijama", ocenio je Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.