Vesti -

Neviđeno u BG, Beobanka pod visećim baštama

Beograd -- Nemačko-srpska firma "Štatverk" raspisala je javni konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje balkanskog eko-centra na Zelenom vencu.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Neto nagradni fond konkursa za diplomirane arhitekte iznosi 19.500 evra u dinarskoj protivvrednosti. Pobednik dobija 10.000 evra, druga nagrada je 3.000, treća 2.000 evra. Četvrti i peti dobijaju po 1.000 evra, dok će autorima radova od 6. do 10. mesta biti isplaćeno po 500 evra.

Nekadašnje zdanje Beobanke će, nakon rekonstrukcije, biti otvoreno posle 17 godina. Ukoliko se plan ostvari, biće to jedinstvena zgrada u Beogradu - višespratnica pod visećim baštama.

"Od učesnika se očekuje da ponude projekte koji sadrže zelene fasade, odnosno vertikalne bašte, kao i da u rešenja uključe obnovljive izvore energije", za "Novosti" objašnjava Tamara Marković iz "Štatverka".

"Želimo da raspisivanjem konkursa podstaknemo domaće arhitekte da razmišljaju o održivoj arhitekturi i da doprinesu realizaciji prvog zelenog, energetski nezavisnog solitera na Balkanu", dodaje ona.

Projektni predlozi za rekonstrukciju dela gradskog bloka na Zelenom vencu treba da sadrže rešenja u kojima bi bili apartmani, restorani, kafe-bar i vidikovac.

"U zgradi će biti i poslovni prostor namenjen isključivo ekološki orijentisanim kompanijama, edukativni eko-centar i garaže", objašnjava Marković.

"Takođe, učesnici konkursa mogu da prošire listu sadržaja u skladu sa potencijalima lokacije", kaže ona.

Pravo učešća imaju diplomirane arhitekte koje poseduju državljanstvo Srbije ili žive i rade na njenoj teritoriji, kao i firme koje deluju u oblasti arhitekture i urbanizma u našoj zemlji.

Zainteresovani svoje radove mogu da predaju do 25. novembra 2017. godine. Radove će ocenjivati međunarodni žiri sastavljen od stručnjaka i univerzitetskih profesora iz Nemačke i Srbije.

Prošle godine, 23. novembra, na javnom nadmetanju firma iz Štutgarta kupila je nekadašnju zgradu Beobanke za 4.250.000 evra.

Radove učesnika konkursa za diplomirane arhitekte ocenjivaće međunarodni žiri, na čijem će čelu biti Alfredo Penjafijel. Jedan od članova tima koji će pregledati radove biće i Vladan Đokić, dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Kada je reč o studentskom konkursu, koji će pratiti glavni konkurs pomenutim članovima pridružiće se Budimir Sudimac, profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji će zameniti Vladimira Đokića, kao i Ivana Miškeljin, profesorka Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.