Vesti -

Turska se zvanično uključuje u BG - Sarajevo

Beograd -- Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, potpisala je, u okviru posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, dva dokumenta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Sporazumom je predviđena saradnja dve zemlje u oblasti urbanizma i stanovanja, građevinske inspekcije, građevinskih proizvoda, energetske efikasnosti, regulative u oblasti izvođenja radova i unapređenja rada katastra. Odnosi se i na saradnju u oblasti prostornog planiranja, komunalne infrastrukture i razvoja geografskog informacionog sistema. Saradnja će se realizovati kroz organizaciju obuka, posete eksperata, razmenu iskustava i pripremu projekata.

Cilj ovih dokumenata je unapređenje saradnja u oblasti saobraćaja i infrastrukture i u oblasti urbanizma.

Mihajlovićeva je sa ministrom saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske, Ahmetom Arslanom, potpisala Pismo o namerama za jačanje i proširenje saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture, kojim se Turska i zvanično uključuje u realizaciju projekta auto-puta Beograd-Sarajevo.

"Potpisivanje pisma o namerama znači da Turska podržava ovaj projekat, da ćemo zajedno definisati naredne korake i da ćemo moći brže da krenemo u njegovu realizaciju", rekla je Mihajlovićeva, saopšteno je iz njenog kabineta.

"Izgradnjom Koridora 11, deonice od Požege do Preljine, dužine 31 kilometara, koji ćemo raditi sa kineskim partnerima, Srbija će već završiti deo trase budućeg auto-puta. Nakon toga nam preostaje još 60 kilometara auto-puta od Požege do granice, preko Užica", kaže Mihajlovićeva.

Ona dodaje da su za tu deonicu, čija se vrednost procenjuje na 830 miliona evra, od dokumentacije urađeni prethodna studija opravdanosti i generalni projekat, a sledeći korak je izrada studije izvodljivosti, a zatim i glavnog projekta, nakon čega slede razgovori o finansiranju radova.

Drugi dokument, Sporazum o saradnji u oblasti urbanizma, Mihajlovićeva je potpisala sa ministrom zaštite životne sredine i urbanizma Turske, Mehmetom, Ozhasekijem.

"Sporazum je značajan kao podrška brojnim reformama koje već sprovodimo, kao što su e-katastar i e-prostor, pripreme novog zakona o građevinskim proizvodima i unapređenje rada građevinske inspekcije", kaže Mihajlovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.