Vesti -

"Kao sud, samo kraće i jeftinije"

Beograd -- Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je da rad Agencije za mirno rešavanje radnih sporova treba da postane transparentniji.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je, kako je naveo, potrebno kako bi poslodavci i radnici shvatili da njena rešenja imaju jednaku težinu kao sudska, a da sporovi traju kraće i manje koštaju privredu.

Đorđević je novinarima na otvaranju seminaru Agencije o kolektivnim radnim sporovima rekao da vidljivost te institucije do sada nije bila na nivou koji zaslužuje.

"Ova Agencija postoji od 2005. godine, oko 15.000 predmeta je došlo u njihove ruke, međutim javnost i građani nisu imali uvid u težinu toga i važnost njihovog postojanja", kazao je Đorđević i dodao da će Vlada težiti da se takav pristup u narednom periodu promeni.

Đorđević je objasnio da su raniji, dugotrajni radni sporovi bili skupi i za privredu i za državni budžet, a angažovanjem Agencije se to može preduprediti. "Ranije su se u sporove odmah uključivali ministri, Vlada ili predsednik Vlade, ali sada, kada postoji Agencija, treba da se istakne da sve što se u njoj odluči ima težinu pred sudom", istakao je.

Direktor Agencije Mile Radivojević rekao je da je svi zaposleni u Srbiji treba da znaju za mogućnost mirnog rešavanja radnih sporova koji su besplatni.

"Mi ćemo tražiti od Vlade da preporuči javnom sektoru da čak i u postupak pregovora za zaključenje ili izmenu i dopunu kolektivnog ugovora uključe miritelje Agencije, jer dobro ispregovaran i ispoštovan kolektivni ugovor je prevencija za kasnije sporove", istakao je Radivojević.

On je kazao da očekuje da u prvom kvartalu sledeće godine stupe na snagu izmene Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova I da će se time proširiti nadležnost Agencije i tako povećati njena uloga i značaj u pravnom sistemu Srbije.

Nacionalni koordinator za Srbiju Međunarodne organizacije rada Jovan Protić rekao je da ta organizacija devet godina pomaže rad Agencije za mirno rešavanje sporova koja je "vremenom postala najbolji uzor za agencije u zemljama u regionu, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije".

"Radimo na projektu izrade baze rešenih slučajeva u oblasti radnih sporova u ovom regionu, koja će biti korisna za miritelje", kazao je Protić. On je najavio da će početkom novembra biti organizovan regionalni skup u Crnoj Gori gde će te agencije iz regiona potpisati memorandum o saradnji kako bi im se prakse ujednačile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.