Vesti -

"Ogromna šteta zbog suše, a i zalivali smo"

Beograd -- Generalni direktor PKB korporacije Dragiša Petrović kaže da je ta kompanija pretrpela ogromnu štetu zbog suše koja će se meriti milionima evra.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

I to uprkos tome što je deo kultura zalivan.

On je za Betu rekao da će se precizni podaci o šteti na svim kulturama znati na kraju žetve, ali da je i prema gruboj proceni ona velika.

"Rod merkantilng kukuruza je smanjen za 40 odsto i skoro polovinu od ukupno 6.700 hektara upotrebili smo za proizvodnju kabaste stočene hrane, silaže, da bi se iskoristilo i stablo kukuruza pošto je rod slab. Rod će sigurno biti umanjen i na semenskom kukuruzu koji je zasejan na 600 hektara", rekao je Petrović.

Dodao je da je PKB i do sada pripremao silažu ali koristeći kukuruz sa 2.000 hektara, a ove godine je kako je rekao, za silažu upotrebljen kukuruz sa 3.300 hektara", rekao je Petrović.

Rod soje, koja je zasejana na 2.500 hektara biće, kako je rekao, umanjen 40 odsto, a ni suncokret nije odoleo visokim temperaturama i prinos će biti manji za 30 odsto, a zasejan je na 1.000 hektara.

On je istako da za sada nije u planu smanjivanje stočnog fonda i da će hrana za stoku morati da se nabavi, uprkost tome što će se povećati troškovi poslovanja.

PKB na farmama prema njegovim rečima uzgaja 20.000 goveda od čega je 8.000 krava za mužu, 1.500 ovaca, 2.500 svinja u tovu, 20.000 kokoški ...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.