Vesti -

"Ministarstvo privrede sluša privredu"

Ministar privrede Goran Knežević je održao sastanak sa privrednicima u PKS i najavio donošenje četiri sistemska privredna zakona.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ti zakoni bi trebalo da budu na dnevnom redu skupštine do polovine novembra.

Reč je o izmenama Zakona o privrednim društvima i Zakona o stečaju, Zakonu o Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza i Zakonu o tehnčkim zahtevima za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti.

Knežević i predsednik PKS Marko Čadež su održali konsultacije sa privrednicima, članovima UO PKS o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o privrednim društvima.

Javna rasprava o izmenama tog zakona počinje 22.septembra. Prisustvovali su predsednik MK grupe Miodrag Kostić, vlasnik Mojih brendova Andrej Jovanović, vlasnik Alco grupe Miroljub Aleksić i drugi privrednici.

Knežević je rekao Tanjugu da je ponovo došao u PKS kao kuću privrede, ali da je i Ministarstvo privrede dom za privrednike, kako bi razgovarao o svim ekonomskim pitanjima.

“Od aktuelnih pitanja, kao što je poseta misije MMF-a, do onih strateških, a to su zakonodavne aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo prvirede, pre svega, zahvaljujući PKS koja učestvuje u javnoj raspravi sa svojim sugestijama, primedbama i rešenjima”, naveo je ministar privrede.

Knežević je istakao da će sugestije privrednika doprineti da bude bolji Zakon o privrednim društvima.

“Ministarstvo privrede će uskoro izaći sa četiri ekonomska zakona, među kojima je i Zakon o stečaju koji je već prošao proceduru vlade i ušao u skupštinsku proceduru. Čekamo da prođe javna rasprava za ostala tri zakona, mejdu kojima su i izmene Zakona o privrednim društvima, tako da očekujem da početkom ili sredinom novembra ovi sistemski zakoni budu na dnevnom redu skupštine”, naveo je Knežević.

Naglasio je da Ministarstvo privrede sluša ono što govori privreda.

“Usvojili smo puno primedbi koje smo dobili od PKS, a tek počinje javna rasprava za izmene Zakona o privrednim društvima. Uveren sam da će privreda oberučke prihvatiti ovaj zakon i da će on u velikoj meri doprineti da naša privreda funkcioniše još bolje i efikasnije”, dodao je Knežević.

Cilj je da se novim zakonskim rešenjem usklađenim sa pravnim tekovinama EU prevaziđu problemi primene nekih odredaba postojećeg propisa, i pojednostavi i unapredi poslovanje privrede, istaknuto je u PKS.

Ministarstvo privrede u aprilu je formiralo Radnu grupu za pripremu teksta Nacrta zakona za izmenu i dopunu Zakona o privrednim društvima u čijem sastavu su i predstavnici PKS.

Čadež je rekao Tanjugu da se taj zakon tiče svih privrednih društava, jer definiše sve od osnivanja firmi, prava akcionara i slično odnosno ceo set koji se tiče svakog preduzeća.

“I u svom prethodnom rešenju to nije bio loš sistemski zakon i treba neke stvari unaprediti”, kaže Čadež.

Dodaje da se na terenu menjaju okolnosti i da se PKS trudi da zakone uredi da budu primenjivi i da funkcionišu na najbolji način.

“U PKS, kao organizacija koja zastupa pre svega privatni sektor, veoma smo zadovoljni što nam su nam predstavnici Ministarstva privrede i često sam ministar gosti”, kazao je Čadež.

On je rekao da uvek razgovraju o tome šta je to što privredu muči, šta su još otvorena pitanja i šta ministarstvo može da učini.

Prema njegovim rečima, PKS je učestvovala u izradi nacrta izmena Zakona o privrednm društvima u radnoj grupi i više od 60 odsto komentara koje su privrednici dostavili ministarstvo je prihvatilo.

“To govori o tome da funkcioniše dijalog između vlade, Ministarstva privrede i privrede i privatnog sektora”, naglasio je Čadež. Kazao je da je današnji sastanak na zahtev najzainteresovanijih velikih kompanija pre nego što počne rasprava 22. septembra.

Privrednici očekuju da će predložene izmene poslovanje učiniti efikasnijim, a privredna društva rasteretiti bespotrebnih birokratskih i administrativnih procedura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.