Vesti -

"Radnicima EPS-a po 1.000 EUR, dajte nama 700"

Beograd -- Zaposlenima u kompaniji Galenika sutra ističe rok za prijavu za dobrovoljni odlazak iz te firme, za šta se do sada prijavilo 100 od 1.400 zaposlenih.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Predsednik fabričkog sindikata "Nezavisnost" Zoran Pantelić je za agenciju Beta rekao da su od Ministarstva privrede, koje je nagovestilo da je 700 zaposlenih višak, zatražena dodatna objašnjenja za neka pitanja, među kojima je i pravo na nadoknadu preko biroa rada po uzimanju otpremnine.

"Sindikat smatra da nema viška zaposlenih jer bi većina radnika želela da završi radni vek u Galenici, između ostalog i zbog toga što nijedna otpremnina nije dovoljna da bi se sa njom mogao započeti neki posao", rekao je Pantelić.

Odziv za dobrovoljni odlazak bi, kako je rekao, sigurno bio veći da je Ministarstvo privrede prihvatilo da otpremnine budu 700 evra po godini staža, koliko su tražili sindikat i radnici, a ne 400 evra, koliko je dogovoreno.

On je naveo da su radnici Elektroprivrede Srbije i Naftne industrije Srbije dobijali otpremnine od po 1.000 evra po godini straža i smatra da radnici Galenike treba da dobiju po 700 evra i zbog toga što je farmaceutska industrija visoko profitabilna.

"Ne znam na osnovu čega je Ministarstvo privrede moglo da unapred izračuna da je višak 700 radnika, a da se ne zna kakav će biti plan i program proizvodnje budućeg vlasnika", kazao je Pantelić.

Ocenio je da bi logično bilo da investitor otvori nove pogone, pokrene nove poslove i napravi sistematizaciju radnih mesta i tek tada utvrdi koliko je prekobrojnih, imajući u vidu da na tržištu postoji deficit kadrova za farmaceutsku industriju.

Dodao je da će Ministarstvo privrede dve godine po potpisivanju ugovora o privatizaciji Galenike kontrolisati njegovo sprovođenje i da će, kako je nagovestilo, kupac biti u obavezi da prve godine zadrži 900, a druge 700 zaposlenih.

Pantelić je rekao da je sindikat uspeo da dogovori s predstavnicima države da radnici ne plate porez na otpremnine od 20 odsto na iznos preko zakonskog maksimuma.

"Još nismo definisali ko će da nadoknadi potraživanja radnika po osnovu kolektivnog ugovora, a među kojima su regres, izdaci za prevoz, jubilarne nagrade i pozajmice za 2013. godinu", rekao je Pantelić.

Država je, prema njegovim rečima, obećala da će uplatiti doprinose za povezivanje radnog sraža za osam meseci iz 2013. godine i za još neke periode.

"Ne bi bilo dobro da se ovi problemi ne reše pre nego što se uđe u privatizaciju, jer bi to opteretilo odnose sa novim vlasnikom na samom početku zajedničkog rada", rekao je Pantelić.

Ministarstvo privrede raspisalo je tender za prodaju 93,7 odsto kapitala Galenike na javnom nadmetanju po početnoj ceni od jednog evra, a obaveza kupca biće da plati dugove te firme od 25 miliona evra. Rok za dostavljanje ponuda za učešće u postupku privatizacije Galenike je 2. oktobar, a otvaranje ponuda je 4. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.